Formule 1

Formule 1: Red Bull doet niet meer aan teamorders

webber_vettel

Red Bull heeft besloten in het vervolg niet meer aan teamorders te doen. Aanleiding is natuurlijk het fiasco tijdens de Grand Prix van Maleisië, waar Vettel tegen de teamafspraken in de overwinning greep ten koste van Webber.


Tekst: Daan Jeuken
Fotografie: Peter van Egmond


Balende winnaar
De Grand Prix van Maleisië was eigenlijk een groots succes voor Red Bull, met een klinkende dubbelzege. Na afloop was het echter onweer binnen het team van de frisdrankgigant, want Mark Webber had moeten winnen. De Australiër lag op kop, werd verteld materiaal te sparen omdat Vettel hem niet zou aanvallen, maar de Duitser trok zijn eigen plan en sloeg de teamorders in de wind. De overwinning was voor Vettel, maar zelden stonden de gezichten bij een winnend team zo op onweer.

Mateschitz mengt zich
Binnen Red Bull werd er na afloop van de race flink nagepraat. Zelfs grote baas van Red Bull Dietrich Mateschitz mengde zich in de discussie. Teamorders zijn sowieso niet des Red Bulls en de Oostenrijker trok zich de zaak dan ook persoonlijk aan, aldus Helmut Marko. Red Bull staat voor actie en spektakel en daarin past helemaal de nieuwe policy: er worden in het vervolg geen teamorders meer uitgedeeld. Als de één sneller is dan de ander, moet hij hem maar inhalen.

Geen excuses voor overwinning
Tot de Grand Prix van China dit weekend van start gaan, zal er in de paddock nog veel over Red Bull gesproken worden. Sebastian Vettel trok vlak na de race in Maleisië al publiekelijk het boetekleed aan, maar in China bracht hij hier wel een nuance in aan. “Ik bood mijn excuses aan omdat ik mijn eigen belang boven dat van het team plaatste. Maar ik verontschuldig me niet voor de overwinning. Dat is waarvoor ik ben aangenomen en waarvoor ik hier ben.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet