AUTO GP

Auto GP: Podium voor Manor MP Motorsport in Marrakech


podium_daniel_de_jong

Op zijn terugkeer in de Auto GP heeft Daniël de Jong op het stratencircuit van Marrakech meteen een voortreffelijke prestatie geleverd. in de eerste race van het weekend reed hij voor Manor MP Motorsport naar de tweede plaats.


Tekst: Marc Orme en Mattijs Diepraam
Foto's: Erik van der Schaaff


De Nederlander moest twee weken geleden het eerste raceweekend in de Auto GP missen door zijn verplichtingen in de GP2. Zijn optreden in Marrakech was daarom zijn eerste deelname in de Auto GP in 2013. Desondanks legde hij meteen het tempo aan de dag dat hem in 2012 diverse podiumplaatsen opleverde. Door schade aan zijn wielophanging kon De Jong in de tweede race zijn podiumsucces van zaterdag helaas niet herhalen.

Samen met teamgenoten Riccardo Agostini en Meindert van Buuren begon De Jong het weekend voorspoedig, met mooie tijden in de vrije training voor alle drie coureurs van Manor MP Motorsport. Die training vond op zaterdagochtend plaats omdat alle sessies op vrijdag waren afgelast. Oorzaak was zware regenval, waardoor het circuit gedeeltelijk onder water kwam te staan. Het weer was op zaterdag gelukkig veel beter.

agostini_marrakech

Nieuweling Agostini, die twee weken schitterde met pole position op zijn debuut, herhaalde het kunstje bijna weer met een uitstekende derde tijd in de kwalificatie, op slechts 0,172 seconden van de snelste tijd. Kort daarop volgde De Jong met de vierde tijd, terwijl de nog onervaren Van Buuren een 11e tijd liet noteren.

Na de start van de eerste race van het weekend, laat op de zaterdagmiddag, vocht Agostini zich meteen naar voren om de tweede plaats in te nemen. De Jong lag vierde en Van Buuren schoof sterk door naar de negende positie. Helaas was de race voor Meindert snel afgelopen toen hij aan het eind van de eerste ronde met een koppelingsprobleem moest afhaken.

Vooraan was Agostini een plaats teruggevallen. Een tijdlang reed hij daardoor samen op met De Jong, totdat de Roemeen Robert Visoiu tussenbeide kwam. Vervolgens ging Agostini in de zevende ronde achterstevoren, waardoor hij met zijn achtervleugel licht de bandenstapels raakte.

Hij koos ervoor om meteen zijn verplichte pitstop te maken en de auto te laten nakijken. Hij keerde terug op de tiende plaats en stuurde zijn auto daarna knap terug naar de vierde plaats. Intussen zette hij met een tijd van 1.28.682 de op één na snelste ronde van de wedstrijd, op 0,2 seconden van de snelste ronde van ex-F1-coureur Narain Karthikeyan.

De Jong, die zich de overstap van GP2 naar Auto GP snel eigen had gemaakt, kreeg na Agostini’s spin de vierde plaats weer in handen en hield die positie vast tot zijn pitstop in de 13e ronde. Door fantastisch pitwerk van de monteurs van Manor MP Motorsport verloor de Nederlander maar één plaats. Daardoor schoof hij in de slotfase door naar een podiumpositie en pakte hij in de slotronde zelfs de tweede plaats.

Het was een mooi resultaat nadat het team op de startopstelling een lek had ontdekt in een van de Kumho-banden van het setje ‘softs’ dat De Jong voor de race had gespaard. Het team kon de auto nog net op tijd op supersofts zetten.

“Zaterdag was een goede dag. Mooie resultaten en fantastisch om Daniël op het podium te zien staan in zijn eerste weekend terug in de Auto GP”, aldus teammanager Sander Dorsman. “Maar het was niet makkelijk. Kort voor de start ontdekten we die lekke band, ontstaan door een nietje dat in het paddock in het rubber was gaan zitten. We moesten dus op het laatst onze strategie omgooien.”

“We wilden op de zachte banden vertrekken, maar door de lekke band moesten we van start met de supersofts. Dat betekende dat we de bandenslijtage tijdens de race goed in de gaten moesten houden. Daniël zorgde gelukkig erg goed voor de banden. Onze pitstop ging vervolgens geweldig. De tweede plaats was een prachtig resultaat.”

“Riccardo was dit weekend opnieuw erg snel. Net als in Monza heeft hij het hier erg goed gedaan. Zijn vierde plaats in de eerste race was een mooi resultaat. Het kan zelfs een derde plaats worden als het protest tegen [Kimiya] Sato wordt gehonoreerd. Sato maakte namelijk zijn pitstop toen het pitvenster al gesloten was. Dat is dus nog afwachten.”

van_buuren_marrakech

In de race van zondag was Meindert van Buuren de enige coureur van Manor MP Motorsport die de finish haalde. Doordat Andrea Roda en Narain Karthikeyan slecht wegkwamen van de tweede en derde startplaats, werd het veld in elkaar gedrukt voor de eerste krappe bocht. Agostini werd geraakt door rondtollende auto’s en was ter plekke uitgeschakeld. Ook voor De Jong was de race na één ronde afgelopen, door schade aan de voorwielophanging.

Ook de Nederlandse tiener Van Buuren maakte het een en ander mee onderweg. Zo kwam hij in de tiende ronde in aanraking met La Rosa, maar de debutant herstelde zich goed en reed vervolgens naar een verdiende zesde plaats.

“Meindert heeft het geweldig gedaan in Marrakech. Hij was snel, maar had alleen een beetje pech”, zo kijkt teammanager Dorsman terug. “Afhankelijk van de protesten kan hij zelfs vijfde worden. Hij heeft zeker qua snelheid een sterk weekend achter de rug.”

De volgende stop op de Auto GP-kalender van 2013 is Hongarije. Over vier weken, op 4 en 5 mei, vinden daar de vijfde en zesde wedstrijd van het kampioenschap plaats.

Auto GP-coureursklassement 2013 (na 4 wedstrijden):
6. Riccardo Agostini, 27 punten; 9. Daniël de Jong, 18 punten; 12. Meindert van Buuren, 7 punten.

‘Under 21’-klassemement Auto GP 2013 (na 4 wedstrijden):
3. Riccardo Agostini, 27 punten; 5. Daniël de Jong, 18 punten.

Auto GP-teamklassement (na 4 wedstrijden):
5. Manor MP Motorsport, 52 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet