AUTO GP

AutoGP: Daniel de Jong schittert in Auto GP-comeback in Marokko


happy_daniel

Op zijn terugkeer in de Auto GP heeft Daniël de Jong op het stratencircuit van Marrakech meteen een voortreffelijke prestatie geleverd. in de eerste race van het weekend reed hij voor Manor MP Motorsport naar de tweede plaats.


Tekst: Marc Orme en Mattijs Diepraam
Foto's: Erik van der Schaaff en PR


De 20-jarige Nederlander moest twee weken geleden het eerste raceweekend in de Auto GP missen door zijn verplichtingen in de GP2. Zijn optreden in Marrakech was daarom zijn eerste deelname van 2013 in de Auto GP. De Jong wist zich meteen goed aan te passen aan het Auto GP-chassis en de Kumho-banden en gaf over het hele weekend met zijn prestaties een mooi visitekaartje af.

daniel_de_jong_marrakech

Nadat hij zich als vierde had gekwalificeerd voor de eerste race, op slechts twee tienden van de pole, wist de Nederlander zijn plaats bij de start te behouden. Daarna bedreigde hij teamgenoot Riccardo Agostini voor de derde plaats. Even werd hij in een strijd tussen drie auto’s teruggezet naar de vijfde plaats, maar in de zevende ronde pakte hij de vierde plaats terug. Daar zou hij blijven tot zijn pitstop in de 13e ronde.

Uitstekend pitwerk van de monteurs van Manor MP Motorsport zorgde ervoor dat De Jong door zijn bandenwissel slechts één plaatsje verloor. Daardoor kon hij in de slotfase naar podium toe rijden. Drie ronden voor het einde greep hij de derde plaats, om in de laatste ronde door te schuiven naar de tweede plaats. Hij liep vervolgens snel in op de leidende auto van Sergio Campana, die in de laatste ronden met technische problemen kampte.

Toen de vlag viel, was De Jong nog maar een seconde van de overwinning verwijderd. Toch was de tweede plaats een mooi resultaat, des te meer omdat het team vlak voor de start ontdekte dat een van De Jongs banden lek was.

daniel_de_jong_-_marrakech

“Mooi om terug te zijn in de Auto GP”, aldus de coureur uit Westmaas. “Het team heeft het geweldig gedaan en de auto was het hele weekend snel. Ik ben erg blij met mijn podiumpositie, hoewel het geen makkelijke race was. Toen we de lekke band ontdekten, moesten we onze strategie op het laatst omgooien. “

“We wilden op de zachte band starten, maar moesten nu omschakelen naar de supersofts. Dat vroeg om een heel andere strategie, maar die hebben we laten slagen. De jongens deden fantastisch werk tijdens de pitstop, dus ik ben geweldig blij om mijn Auto GP-seizoen te starten met een tweede plaats.”

Helaas was voor De Jong de tweede race al snel voorbij. Een aanvaring met ex-F1-coureur Narain Karthikeyan resulteerde in een beschadigde ophanging en daarmee een opgave in de eerste ronde.

De vijfde en zesde wedstrijd van het Auto GP-seizoen vinden op 4 en 5 mei plaats in Hongarije. Voor dat zover is, keert Daniël eerst terug naar zijn GP2-auto voor de derde en vierde wedstrijd van de F1-opstapklasse in Bahrein, op 20 en 21 april.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet