Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Félix da Costa stormt naar winst in tweede race Monza, Melker 11e

monza_r2_dacosta7

António Félix da Costa heeft veel van zijn weekend goedgemaakt door beheerst naar de zege in de tweede FR3.5-race op Monza te sturen. Nadat hij in de openingsronden als winnaar tevoorschijn kwam uit een machtig duel met Kevin Magnussen en Stoffel Vandoorne, hield de Red Bull-coureur zijn rivalen de rest van de race op afstand. In de eerste race moest de Portugese titelfavoriet nog uitvallen met een lekke band. Nigel Melker kon zijn prestatie van gisteren niet herhalen: hij streed de hele race in het middenveld en finishte als 11e.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: WSR


Poleman Da Costa was niet als beste weg bij de start, waardoor de aanloop naar de eerste chicane een spannende aangelegenheid werd. Stoffel Vandoorne, die vanochtend zijn aanval op de pole op het laatst moest afbreken wegens elektrische problemen, was de Portugees te snel af en dook als eerste de chicane in. De meeste auto’s reden uiteindelijk schadevrij op de Curva Grande af, maar duwen en trekken blijft het altijd in die eerste chicane. Belangrijkste slachtoffer in het gewoel was Marco Sörensen. Hij kreeg een lekke band en kwam daarna in het spel niet meer voor. Zo werd het een rampweekend voor de tweede Deen die aanspraak maakt op de titel. In de tweede Lesmo vloog vervolgens Matias Laine van de baan, na contact met Lucas Foresti.

monza_r2_magnussen3

Die andere Deen zat intussen op het vinkentouw in een titanenduel tussen naar verwachting de drie grote namen van het komende jaar: Félix da Costa, Vandoorne en Magnussen. In een gevecht dat klassieke Monza-slipstreaming koppelde aan spelletjes ‘chicken with madness’ – wie durft er het laatste te remmen? – gaf het supertrio elkaar geen duimbreed toe. Eerst ging Vandoorne rechtdoor bij de eerste chicane, waardoor hij zijn plaats moest opgeven aan Da Costa. Dat deed hij echter niet zonder de Arden Caterham-coureur op het gras te dwingen. Niet dat het de Belg veel hielp, want Magnussen glipte meteen achter Da Costa aan. Die hobbelde bij de tweede Lesmo vervolgens naast de baan, zodat de Deen een aanloop kreeg voor een passeermanoeuvre. Lang kon Magnussen er niet van genieten, want Da Costa was er kort daarna weer langs.

Na een paar ronden kalmeerde de strijd een beetje. Da Costa creëerde wat lucht ten opzichte van Magnussen, die op zijn beurt Vandoorne loste. Die moest alles doen om Nico Müller van zich af te houden. De Duitser had een geweldige start gemaakt vanaf de achtste startplaats, waarnaar hij na een penalty was teruggezet. In één keer lag hij dus weer terug op de vierde positie waarin hij zich eigenlijk had gekwalificeerd. Enkele ronden drong Müller aan bij Da Costa, totdat de Belg wat afstand nam van zijn achtervolger.

monza_r2_pic

Wat verder naar achteren was Arthur Pic in opmars. Net als gisteren stormde de Fransman naar voren vanuit het middenveld. Na drie ronden lag hij zevende, waarna ook Nato en Webb eraan moesten geloven. Iets voorbij de helft was Pic zover om ook Müller te bedreigen, wat uiteindelijk resulteerde in een plaatswisseling. Het jongere broertje van F1-coureur Charles reed opnieuw een voortreffelijke race voor het nieuwe team van Adrián Valles en zou hoge ogen kunnen gooien als hij ook de kwalificatie voor elkaar krijgt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet