Formido Swift Cup

Persbericht: Racing Team Welzorg-coureur Gerard de Nooij legt basis voor een mooi seizoen

130401_rtw_paasraces_1

Racing Team Welzorg-coureur Gerard de Nooij heeft zijn eerste wedstrijdkilometers van het autosportseizoen 2013 erop zitten. Tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort legde de coureur met een fysieke beperking in de tweede heat van de Formido Swift Cup, na een fraai gevecht, beslag op een keurige vijfde plaats, terwijl hij in heat drie als zesde de finish passeerde. “Ik had op iets meer gehoopt, maar moet realistisch blijven. Het was een heel leuk weekend en ik ben super tevreden. Racen is anders dan testen en van de wedstrijdronden heb ik veel geleerd. De auto is uitgerust met een nieuw remsysteem en dat vraagt meer gewenning. De basis is gelegd en nu is het werken aan de finesses”, keek De Nooij tevreden terug.

De Paasraces op Circuit Park Zandvoort vormen traditioneel de opening van het nationale autosportseizoen. De Formido Swift Cup waarin Racing Team Welzorg meestrijdt, mocht in het eerste, door ruim 19.000 toeschouwers bezochte raceweekend, meteen drie keer in actie komen. “Het was mooi dat er ondanks de kou zoveel mensen in de duinen zaten. Extra leuk was natuurlijk dat er een flink aantal supporters van ons team een kijkje kwam nemen”, aldus Gerard de Nooij.

Nieuw remsysteem
De Suzuki Swift Sport van Gerard de Nooij is dit seizoen voorzien van een nieuw remsysteem. “Vroeger ging het remmen via een elektromotor, maar nu zit er een stang tussen de beugel op het stuur en het rempedaal. Daardoor heb ik meer gevoel bij het remmen. Maar in plaats van met mijn duim, moet ik het systeem nu met mijn wijsvinger bedienen, dat vraagt veel gewenning”, legt de Racing Team Welzorg-coureur uit. In de kwalificatie was daar echter weinig van te merken, want De Nooij trainde naar een derde en twee keer een vierde plaats, op slechts een halve seconde van de snelste rijder.

130401_rtw_paasraces_2

Leerzaam
In races heb je als coureur echter met veel meer dingen te maken en dat werd De Nooij op paasmaandag weer eens duidelijk. In de eerste race kwam de Racing Team Welzorg-coureur, buiten zijn schuld niet verder dan de eerste bocht, revancheerde zich sterk met een vijfde plaats in race twee, om in race drie als zesde de finish te passeren. Daarbij liet De Nooij in de laatste twee wedstrijden tot twee keer toe fraaie staaltjes van zijn uitstekende wagenbeheersing zien en toonde ook aan in hachelijke situaties het hoofd koel te houden. “Bij de start van de eerste race spinde Stefan Beelen vlak voor me en hoewel ik nog uitweek, raakte ik hem toch en brak er iets af bij de voorwielophanging. Het team kon de schade snel repareren, waardoor ik er in race twee gewoon weer bij was. Na een fraai gevecht om plek drie, waarbij ik na een tik de auto nog net kon corrigeren, werd ik uiteindelijk vijfde. In race drie voelde de auto niet meer zo lekker aan, schakelde niet meer zo goed en schoot ik in het gevecht met Jos Veldboer een keer op volle snelheid van de baan.
Door het gas erop te houden en voorzichtig te sturen, kwam ik weer terug op het asfalt, maar toen was Jos al te ver weg”, blikte De Nooij terug, om te vervolgen: “Vooral met de tweede race ben ik tevreden. Vooraf hoop je op meer, want ik wil in de topdrie finishen, maar ik moet realistisch blijven. Dit is een mooie start van het seizoen.”

Brede ondersteuning en website
Racing Team Welzorg wordt mede mogelijk gemaakt door Welzorg, Pride Mobility, Deep Drill, AM Products en Deculijn. Ook Circuit Park Zandvoort ondersteunt het sympathieke project. De ervaringen van Racing Team Welzorg-coureur Gerard de Nooij zijn te volgen via de website www.racingteamwelzorg.nl.

De stichting Racing Team Welzorg heeft als doel de autosport voor mensen met een fysieke beperking te ontwikkelen en mogelijk te maken. De stichting wil mensen met een beperking inspireren hun dromen na te streven, met name als het om autorijden of autosport gaat. Daarnaast wil ze beeldvorming en bewustzijn over de mogelijkheden en capaciteiten bij het algemene publiek verbeteren.
Gerard de Nooij is de winnaar van een talentenjacht voor anders validen, die begon in 2011 en waarvoor meer dan 150 mensen inschreven die hun droom om coureur te worden wilden waarmaken. Na een sportieve strijd - waarbij inzet, doorzettings-vermogen, plezier en een gezonde dosis fanatisme hand in hand gingen - bleek Gerard de Nooij de beste en dat maakt hij nu al voor het tweede seizoen waar. Met het werven van eigen sponsors heeft Gerard bovendien aangetoond breed getalenteerd te zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet