24H Series

24H Series: Het Europese lange-afstands-raceseizoen start dit weekeinde met de 12H HUNGARY

130403_12hhungary_preview_clio
Mooi landschap, fraai circuit: zaterdag wordt er op de Hungaroring twaalf uur achtereen geracet

Komend weekeinde is de fraaie Hungaroring in Mogyoród nabij de Hongaarse hoofdstad Boedapest de plaats van handeling voor de vijfde aflevering van de 12H HUNGARY. De enige Europese twaalf-uursrace voor GT’s, toerwagens en 24H Specials, georganiseerd door het Nederlandse bureau CREVENTIC, vormt tevens de start van het Europese lange-afstands-raceseizoen, nadat de geplande seizoensouverture van de Duitse VLN-serie op de Nürburgring vanwege sneeuw moest worden afgelast. “Hoewel het, net zoals vrijwel overal in Europa, ook in Hongarije niet bepaald warm wordt, hebben we zulke problemen niet. We verwachten een mooie race met af en toe zon”, zegt Gerrie Willems namens CREVENTIC.

Tekst en foto's: PR

De fraaie Hungaroring, door velen beschouwd als een van de mooist gelegen circuits in Europa, heeft sinds de opening in 1986 een lange traditie als gastheer voor internationale autosportevenementen. De eerste Formule 1-Grand Prix van Hongarije vond in het openingsjaar plaats en sindsdien maakt Hongarije ieder jaar deel uit van de kalender van het Wereldkampioenschap Formule 1. Lewis Hamilton is de meest recente winnaar. Ook het FIA WK Toerwagens is op het circuit te gast. De Hongaarse autosportgeschiedenis gaat nog veel verder terug. Zo was Ferenc Szisz, de coureur die in 1906 in Le Mans de eerste autorace onder de naam ‘Grand Prix’ won, een Hongaar. Het land zelf hield in 1936 een Grand Prix op een stratencircuit in het Nepliget Park in Boedapest, waar de legendarische Tazio Nuvolari met een ondergemotoriseerde Alfa Romeo de machtige Duitse fabrieksteams van Auto Union en Merceces-Benz versloeg.

130404_12hhungary_preview_grid
Startopstelling 12H Hungary 2011 - vorig jaar vond de race niet plaats

Uiteraard heeft de 12H HUNGARY niet zo’n lange historie. “Maar ook al is dit pas de vijfde editie van onze race, we kijken erg uit naar de terugkeer naar Hongarije”, zegt Gerrie Willems van CREVENTIC. “De mensen zijn er altijd erg vriendelijk en de sfeer bij de race is plezierig.” De inschrijvingen voor de wedstrijd van dit jaar lopen uiteen van GT-routiniers Peter Kox, Nico Pronk en Marc Hayek met de Blancpain Racing-Lamborghini Gallardo, een kwartet Porsche 997 Cup-auto’s en een grote variëteit in de SP3-klasse (BMW M3 en Z4, Lotus Evora en Exige, GC Automobiles, Audi R8) tot aan ‘hot hatchbacks’ als Renault Clio en BMW 120D in respectievelijk de klassen A2 en D1.

130403_12hhungary_preview_start
Van GT's tot compacte 'hot hatchbacks' in het startveld

De activiteiten op het circuit beginnen op vrijdag 5 april met een optionele privétest van 9.00 tot 14.00 uur, gevolgd door de vrije training van 15.00 tot 16.00 uur en de kwalificatie van 16.45 tot 18.00 uur. De avondtraining staat van 19.00 tot 20.00 uur op het programma. De wedstrijd start op zaterdag 6 april om 8.00 uur en eindigt twaalf uur later. Live-timing, foto’s, Youtube-filmpjes en nieuws zijn te vinden via live-24hseries.com. Er zijn ook regelmatige updates via Facebook (24HSeries) en Twitter (@24HSeries, #12HNGR).
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet