Diversen

Div: Nürburgring staat te koop.Rapport alleen vrijetijdspark verkopen. Vandaag protestactie in Mainz

Het komt niet als een verrassing maar de Nürburgring Nordschleife inclusief GP circuit staan te koop. Alleen met een uiterste krachtsinspanning van de curatoren en de ADAC kan de Ring als cultureel erfgoed misschien nog gered worden. Volgens een rapport moet alleen het vrijetijdspark verkocht worden. De nieuwe eigenaren moeten ongeveer 165 miljoen voor het complex neertellen.

Tekst en Foto’s Willem J.Staat

2011_altes_fahrerlager_2
Behoort dit binnenkort tot het verleden?

Nürburgring staat te koop. Vandaag al protestacties
Alleen met een uiterste krachtsinspanning van de curatoren en de ADAC kan de Nürburgring als cultureel erfgoed misschien nog gered worden. Er wordt bij een openbare verkoop op aangedrongen om het GP circuit en de Nordschleife te behouden. Op 12 februari presenteerde ADAC erepresident Otto Flimm een rapport dat door de advocaten Frei en Rudolph werd opgesteld.

Volgens dit rapport bestaat de mogelijkheid om bij eventuele verkoop van het complex het GP-circuit en de Nordschleife buiten beschouwing te laten. Mocht het Europese Parlement in Brussel daarmee niet akkoord gaan dan bestaat minstens de mogelijkheid dat de nieuwe eigenaar “breitensport”((auto)sport in de breedst mogelijke zin des woords zal moeten toestaan) De initiatiefnemers van het Pro-ring rapport stellen dat het niet alleen om geliefd economisch belang handelt maar ook om een circuit waarvan de gebruikers op aangewezen zijn om hun geliefde sport te kunnen uitoefenen.

Dit is een argument om bij het circuit bij eventuele verkoop uit te sluiten. De makers van het rapport betonen dat de 86-jaar oude Nürburgring zonder het “vrijetijdspark” van economisch levensbelang is. In hun opinie is het gerechtvaardigd om het vrijetijdspark en “Partymeile” gescheiden te verkopen. In het rapport dat door de advocaten Dieter Frei en Matthias Rudolfh is opgesteld wordt gesproken van “sportvreemde” bedrijfsactiviteiten. Met uitzondering van de Formule 1 en DTM komen daarvoor vrijwel alle autosportactiviteiten voor in aanmerking omdat deze amateursport betreft. Ook worden “Rad und Run am Ring”, “Green Hell Marathon als amateursportactiviteiten in het rapport bestempeld.

Inmiddels zou er een Autocorso bestaande uit 200 auto’s met ongeveer 1500 mensen richting Mainz zijn getrokken om bij de deelregering tegen het omstreden besluit te protesteren. Delegaties van de ADAC Mittelrhein, VLN, DMV en de lokale CDU hebben zich bij het protest aangesloten.

De 83-jarige ADAC erepresident Otto Flimm verwijt de Ring saneerders dat zij alleen maar winst kunnen maken en dat de nieuwe kopers met de Ring kunnen doen wat zij willen. “Wij hebben voor een goede oplossing tijd nodig om sport in de breedste zin des woords op de Nürburgring te kunnen garanderen.”

2012_ad._r.tr._start
Behoort de VLN in de toekomst tot het verleden?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet