Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Giedo van der Garde is er klaar voor


giedo_dag2_2

Giedo van der Garde staat aan de vooravond van zijn eerste Formule 1-seizoen. Zijn jongensdroom komt in vervulling en hij is er klaar voor, zo blikt de Caterham-rijder vooruit op zijn website.


Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Frits van Eldik

Leren
“Ik wil eerst zo veel mogelijk leren, races uitrijden en ervaring op het allerhoogste niveau opdoen. Maar natuurlijk wil ik verder en de volgende stap zetten. Het zou mooi zijn om de eerste coureur te zijn die voor Caterham een WK-punt scoort en daarnaast zou het fantastisch zijn om met het team hogerop te komen. Volgend jaar krijgen we in de Formule 1 te maken met andere regels en nieuwe motoren, dat biedt mogelijkheden. Mijn persoonlijke doel is in ieder geval om dit de komende jaren te blijven doen.”

Van GP2 naar F1
Hoewel hij al wat testervaring had, blijft de overstap van de GP2 naar de Formule 1 groot. “Qua manier van rijden valt het op zich mee, maar alles gaat een stuk sneller. Later remmen, eerder op het gas, sneller door de bochten. Vooral de snelle bochten zijn heel anders. Daarnaast komt er naast de baan natuurlijk veel meer bij kijken. Het is veel drukker, je hebt ook meer mensen om je heen.”

Time-management
“Ik moet het natuurlijk allemaal nog ervaren, maar zelfs tijdens de testdagen voor het seizoen was iedere minuut van de dag gevuld. Je zit van negen tot half vijf in de auto, maar ondertussen ben je wel al om half acht ’s ochtends op het circuit en ben je pas ’s avonds rond tienen terug in het hotel. Dat zijn mega lange dagen en iedere minuut is ingevuld. Dat is zwaar, maar tegelijkertijd geeft het een ontzettend bevredigend gevoel. Iedereen in het team doet er alles aan om de auto te verbeteren.”

“Het is belangrijk om in dat drukke schema af en toe een gaatje te vinden om tot rust te komen en te ontspannen. Ik mag graag even op een rustig plekje naar muziek luisteren. Gewoon lekker chillen. Als coureur heb je bij het team je eigen kamer waar je je kunt terugtrekken met onder andere een massagetafel annex bed. Als je wilt en de ruimte is er kun je zelfs even een korte siësta houden.”

130206fvef5856

Het team
Vorig jaar maakte hij al kennis met het team van Caterham, als GP2-coureur en als testrijder, dus hij kent het team al goed. “Naast teambaas Cyrill Abiteboul en een aantal andere belangrijke mensen, heb ik vooral te maken met de engineers. Voor het hele team zijn er maximaal zestig mensen aan het werk, dus eigenlijk werken er dertig mensen voor mij. Dan heb ik de mensen die in Leafield in de fabriek werken nog niet eens meegerekend, want dat zijn er nog eens 250. Mijn teamgenoot Charles Pic en ik staan feitelijk aan het eind van een ketting, waar driehonderd mensen bij betrokken zijn. Nee, die wetenschap geeft geen extra druk. Caterham is een team waar je alle kansen krijgt om te leren.”

Bij Caterham zal het dit jaar een achterhoede gevecht worden, maar daar is Van der Garde klaar voor. “We hebben tijd nodig, maar we gaan zeker stappen in de goede richting zetten. Ik voel me thuis bij Caterham, het is een ambitieus team waar ik ontzettend veel vertrouwen in heb. Ik heb ontzettend veel zin in het seizoen. Vooral de eerste race is het belangrijk dat je de race uitrijdt en verder geen gekke dingen doet. Ik gedraag me bij de start altijd redelijk normaal, maar soms zal het nodig zijn een zeker risico te nemen om  mensen voorbij te kunnen gaan, maar dat is een kwestie van aanvoelen, van inzicht. Ik ben vast van plan om van mijn debuut te gaan genieten.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet