Diversen

Div: Circuit Zolder viert eerste deel van 50ste verjaardag met FIA GT Series en Sébastien Loeb!

Van 19 tot en met 21 april is Circuit Zolder het theater voor de tweede manche van de FIA GT Series. De naam klinkt als een klok en niet zonder reden. In het verleden hield de FIA GT al meermaals halt op de Limburgse omloop en iedereen herinnert zich nog de schitterende duels tussen Maserati en Corvette, met onder meer thuisrijder Anthony Kumpen in een hoofdrol.

Tekst PR

SRO Geschiedenis Circuit Zolder
Kort wat geschiedenis, want de band tussen de FIA GT Series van SRO en Circuit Zolder is er één die al heel wat hoofdstukken kent. In 1999 bezocht de FIA GT de omloop in de buurt van Hasselt een eerste maal en de eerste winnaars van een lange reeks waren Olivier Beretta en Karl Wendlinger in een Chrysler Viper. Ook in 2000 en 2001 was het kampioenschap op Circuit Zolder te gast. Na een onderbreking van vijf seizoenen zagen we de schitterende bolides terug in 2007, 2008 en 2009, met in 2009 schijnbaar de laatste race van de FIA GT... In 2011 en 2012 zagen we gelijkaardige GT’s, maar dan als onderdeel van een heus WK GT1. Met de FIA GT Series in 2013 sluit Circuit Zolder dus weer aan bij een sterke traditie, perfect voor het jaar waarin de omloop zijn 50ste verjaardag viert.

“Het is voor ons inderdaad schitterend om op de kalender van FIA GT Series te figureren”, maakt Algemeen Directeur van Circuit Zolder Thierry Deflandre de brug tussen verleden en heden. “Enerzijds is onze internationale seizoensopener zo meteen een sterke affiche en anderzijds kan de FIA GT Series inderdaad niet ontbreken in het seizoen waarin de omloop zijn 50ste verjaardag viert. We gaan er dan ook alles aan doen om van de FIA GT Series op 19, 20 en 21 april een autosportfeest te maken.”

Om een volledig overzicht van de troepen te geven, is het nog iets te vroeg, maar één ding is zeker: Circuit Zolder mag midden april een negenvoudige wereldkampioen verwelkomen in de persoon van Sébastien Loeb. De Fransman combineert dit jaar zijn laatste wedstrijden in het WK Rally of WRC, waarin hij negen seizoenen (2004-2012) lang onklopbaar was, met de FIA GT Series. Loeb rijdt niet alleen in een McLaren MP4-12C, samen met de Portugees Alvaro Parente, de Fransman runt uiteraard ook zijn eigen team. We weten ook al dat Mike Parisy (Fra) en Andreas Zuber (Oost) in de tweede McLaren van het team zullen zitten. De wagens die het tegen de McLaren zullen opnemen zijn de Mercedes SLS GT3, de BMW Z4 GT3, de Ford GT, de Nissan GT-R en andere Audi R8 LMS. Van Belgische zijde is er meer dan waarschijnlijk WRT Audi, het team waar Laurens Vanthoor ondertussen kind aan huis is. Opvallend nog nooit won een Belg in Zolder voor eigen publiek…

Terugkeer FIA GT in Zolder
“Voor mij is de terugkeer van FIA GT als naam een heel belangrijke beslissing”, vertelt Kumpen, die dagelijks met marketing bezig is. “Die naam klinkt als een klok, veel mensen kennen de naam ook en ik herinner me uit die jaren 2007-2008-2009 dat de publieke opkomst ook massaal was. Om een stoute vergelijking te maken, F1 verandert ook zijn spelregels, maar niet zijn naam. Zelf start ik samen met Enzo Ide in een Audi R8 LMS van het Duitse Phoenix en wij gaan vechten om vooraan mee te spelen voor de prijzen! Alle supporters op post zou ik zeggen.”

Met Kumpen kunnen we meteen ook de brug naar de andere races van het weekend van de FIA GT Series maken. “Bert Longin en ik rijden samen met Maarten Makelberge ook de BRCC of het nationale circuitkampioenschap. We doen dat met een Audi R8 LMS ingezet door PK Carsport, ons oude Belcar-team en dat betekent heel veel voor me.”

Naast de FIA GT Series is de meeting op 19,20 en 21 april immers ook de aftrap voor het BRCC, met zowel een wedstrijd van 90 minuten voor het BRCC Endurance kampioenschap, als vier intensieve sprints voor het… BRCC sprintkampioenschap. Nog mooi volk is er met de Supercar Challenge powered by Dunlop, die het ook viermaal doen op de Limburgse omloop.

Erelijst FIA GT Series / WK GT Circuit Zolder:
1999: Olivier Beretta (Mon) - Karl Wendlinger (Oost) - Chrysler Viper Team Oreaca
2000: Julian Bailey (GB) – Jamie-Campbell Walter (GB) – Lister Storm Racing
2001: Christophe Bouchut (Fra) – Jean-Philippe Belloc – Chrysler Viper Team Larbre
2007: Karl Wendlinger (Oost) – Ryan Sharp (GB) – Jetalliance Aston Martin DBR9
2008: Andrea Bertolini (Ita) – Michael Bartels (Dui) – Maserati MC12 Vitaphone Racing Team
2009: Alessandro Pier Guidi (Ita) – Matteo Bobbi (Ita) - Maserati MC12 Vitaphone Racing Team DHL
2011: Marc Basseng (Dui) – Markus Winkelhock (Dui) – Lamborghini Murcielago All-inkl.com
2012: Matt Haliday (NZ) – Mike Parisy (Fra) – Porsche 911 Exim Team Bank China

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet