Diversen

Div: Uniek jubileumboek 50 Jaar Circuit Zolder

In 2013 bestaat Circuit Zolder vijftig jaar en om dat te vieren is een uniek boek uitgebracht. ‘50 Jaar Circuit Zolder’ is een 260 pagina’s dik boek geworden met nog niet eerde gepubliceerde verhalen en veel unieke foto’s.

Tekst en foto: PR

Het jubileumboek is geen droge opsomming van cijfers en feiten. Aan de hand van rijders, medewerkers en officials die meehielpen aan het schrijven van de geschiedenis van 50 Jaar Circuit Zolder, wordt teruggeblikt op vijf decennia racen en leven op en rond een stuk asfalt van 4 kilometer.

Achter de schermen
Enkele vooraanstaande journalisten verleenden hun medewerking aan het verwezenlijken van al deze aparte verhalen. Vaak blijkt dat zij destijds aan de wieg stonden van carrières van rijders of het organiseren van meetings en dito Belgische kampioenschappen, zoals de Belcar. Dankzij hun inbreng krijgt de lezer ook een ruime kijk achter de schermen.

480_cover_boek50j_hr1_cropped
Topjaren
In de beginperiode van Circuit Zolder waren de motor en de auto belangrijk, maar er was ook een belangrijke rol voor het wielrennen, met het BK voor profs in ’63, het WK op de weg in ’69 en het WK Veldrijden in 1970. En in ’73 was er de allereerste Grote Prijs Formule 1, een feest dat haast in een kater eindigde. De Formule 1 zou geschiedenis blijven schrijven op Circuit Zolder, met een pijnlijke passage in ’82 toen Canadees Gilles Villeneuve er om het leven kwam. In 1984 viel voor de Belgische piste het doek voor de Koninginneklasse, maar ook zonder Formule 1 bleef Circuit Zolder op de internationale kalender pronken. Het circuit beleefde ook de topjaren van het EK Toerisme met de EG Trophy, de Europese Supertruck en de bloei van de Duitse DTM.

Ambassadeurs
Circuit Zolder was ook een kweekvijver van talenten, met Thierry Boutsen als belangrijkste ambassadeur. Met in zijn voetspoor andere jonge talenten die via Circuit Zolder furore maakten in de Europese Formule 3, Formule 2 en Formule 3000.

Motorsport blijft het uithangbord van Circuit Zolder, maar onder invloed van de economische en ecologische omgeving, is Circuit Zolder de laatste jaren ook meer gaan nadenken over alternatieve activiteiten, zoals de BMX-fietsenschool en Clean Week 2020.

Boek kopen?
Het boek “50 Jaar Circuit Zolder” is uitgegeven door Simon Stevin in opdracht van VZW Terlamen en is online verkrijgbaar via www.circuit-zolder.be of direct op Circuit Zolder. De verkoopprijs is 49 euro incl. BTW en de eventuele verzendkosten bedragen 10 euro.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet