Formule 3

F3: Hannes van Asseldonk zet een punt achter zijn loopbaan

130227_f3_hannes_pau
Hannes van Asseldonk, hier geconcentreerd voor het begin van een training in Pau

Vorig jaar scoorde hij voor eigen publiek nog door tijdens de Masters op Zandvoort als derde te eindigen, waarmee er voor het eerst sinds jaren weer eens een Nederlandse coureur op het podium stond. Nu echter heeft Hannes van Asseldonk besloten een punt te zetten achter zijn loopbaan in de autosport. De aankondiging kwam vanmorgen via het Brabants Dagblad, maar het besluit had hij al eerder genomen. “Eigenlijk wist ik vorig jaar na Macau al dat ik niet verder zou gaan”, verklaarde de coureur uit Boekel tegenover AUTOSPORT.NL.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


“Ik heb wel de nodige goede prestaties laten zien, maar ik was toch niet goed genoeg. Het was allemaal te onregelmatig”, zegt Van Asseldonk eerlijk, gevraagd naar de reden voor zijn besluit om met de autosport te stoppen. “Als alles in elkaar viel, dan liep het allemaal goed en waren de prestaties er, maar dat gebeurde niet vaak genoeg, en dat zorgde ervoor dat ik niet tevreden was. Het heeft me ook doen inzien dat het ultieme doel dat ik mijzelf had gesteld, de Formule 1, voor mij niet haalbaar is.”

130227_f3_hannes_macau_grid
Van Asseldonk in november vorig jaar op de grid in Macau voor wat dus zijn laatste wedstrijd bleek te zijn

Veranderde omstandigheden noemt Van Asseldonk als een van de andere factoren die bij zijn beslissing een rol hebben gespeeld. “Een jaar of vijf geleden kon je, als je echt veel talent had, misschien nog wel zonder geld in de Formule 1 terechtkomen, maar dat is inmiddels onmogelijk geworden, en de economische situatie in Nederland en in andere landen is inmiddels zo dat het steeds lastiger wordt. Dat speelt natuurlijk ook mee.”

"Leuk en vet"
Toch kijkt Van Asseldonk zeker niet om in wrok: “Integendeel. Ik ben heel tevreden met de dingen die ik bereikt heb en kijk daar ook met trots op terug. Ik heb races gewonnen in de Formule Abarth, in de tijd dat daar 34 man aan de start stonden, ik heb goed gescoord in Macau, stond op het podium bij de Masters, heb goede dingen gedaan in Nieuw-Zeeland. Ik heb heel veel dingen meegemaakt, mooie reizen gemaakt, veel verschillende landen en mensen leren kennen, dat was leuk en vet. Ik heb een superleuke tijd gehad, en dat nemen ze me nooit meer af!”

130227_f3_hannes_takahiko
Van Asseldonk met de Japanse journalist Takahiko Nakajima, groot fan van Nederlandse coureurs

Familiebedrijf

Van Asseldonk richt zich nu op zijn maatschappelijke carrière. “We hebben thuis een familiebedrijf (een grote champignonkwekerij, RdB), waarin ons mam en pap en mijn zus al meewerken, en ikzelf nu ook al een aantal maanden werkzaam ben. Dat is ook erg leuk, al moet ik nog wel heel veel leren en is het best nog even wennen.” Van Asseldonk is vast van plan om dit jaar nog enkele evenementen te bezoeken. “De Masters, daar wil ik zeker weer naartoe, ik hoop dat daar weer een mooi en vol Formule 3-veld aan de start staat.” Overstap naar een andere tak van autosport, bijvoorbeeld GT’s of toerwagens, is voor hem vooralsnog echter geen optie. “Mijn doel was om het hoogste te bereiken in de formulewagens, daarbuiten was er geen alternatief. Maar goed, zeg nooit nooit. Stel dat er een keer een goede mogelijkheid komt, dat ik ergens kan rijden zonder dat het geld kost, dan zal ik daar zeker over nadenken.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet