Formule 2

GP2: MP Motorsport presenteert zijn rijders in GP2, AutoGP en Formule Renault 2.0


480_manor_mp_groep_9380

Vandaag presenteerde MP Motorsport in Westmaas alle coureurs waarmee het team het komend seizoen gaat deelnemen aan de GP2, AutoGP en Eurocup FR2.0. Naast Quaife-Hobbs zijn dat Riccardo Agostini en Meindert van Buuren in de AutoGP (met geselecteerde optredens voor Daniël de Jong in een derde auto) en Oliver Rowland, Felipe Fraga en Javier Carlos Merlo in de Eurocup.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Dutch Photo Agency


GP2
De regerend AutoGP-kampioen Adrian Quaife-Hobbs wordt de teamgenoot van Daniël de Jong in het debuutseizoen van MP Motorsport in de GP2. De 21-jarige Brit begint daarmee aan zijn eerste seizoen in de belangrijkste opstapklasse naar de Formule 1.

480_hobbs_9346

Quaife-Hobbs was in 2012 zonder twijfel de ster in de AutoGP. Met vijf overwinningen, zes poles en vier snelste ronden reed hij voor het team van Super Nova relatief onbedreigd naar de titel. Hij wordt nu bij MP herenigd met zijn AutoGP-rivaal Daniël de Jong, die vorig jaar zesde in het kampioenschap werd.

480_daniel_9340

De Jong kan daarentegen bogen op een half seizoen GP2 met Rapax, terwijl Quaife-Hobbs debuteert in de GP2. Toch is de Brit geen onervaren debutant. Hij deed afgelopen oktober en november mee aan de GP2-tests in Barcelona en Jérez en was F1-testcoureur voor Marussia. Quaife-Hobbs is bovendien geen vreemde voor het team, want in 2010 en 2011 nam hij deel aan de GP3 voor Manor Motorsport, het Britse team waarmee MP samenwerkt in de AutoGP en de Eurocup Formule Renault 2.0. In 2011 werd hij vijfde in het GP3-kampioenschap, met één overwinning en twee poles. Quaife-Hobbs werd in 2012 lid van de BRDC Rising Stars.

“We hebben echt een slag geslagen door Adrian als teamgenoot aan Daniël te koppelen”, aldus MP’s teammanager Sander Dorsman. “Veel mensen zien een grote toekomst voor hem weggelegd. In de AutoGP liet hij het afgelopen jaar nog eens zien wat voor een groot talent hij is.”

480_meindert_9232

AutoGP: Van Buuren promoveert met Manor MP
Meindert van Buuren gaat komend jaar in de AutoGP de tweede auto van Manor MP Motorsport besturen. De 18-jarige Nederlander promoveert daarmee uit de Formule Renault 2.0. Hij wordt de teamgenoot van de Italiaan Riccardo Agostini, die al eerder als AutoGP-coureur voor Manor MP werd bekendgemaakt.

Net als Daniël de Jong durft Van Buuren het aan om snel de stap te maken naar de grotere monoposto’s. In plaats van nog een jaar in de Eurocup Formule Renault 2.0 te blijven hangen, denkt de jongeling in het van oorsprong Italiaanse kampioenschap naam te kunnen maken. Dat die route succesvol kan zijn, bewezen Romain Grosjean, Daniël de Jong en MP’s nieuwe GP2-coureur Adrian Quaife-Hobbs.

Van Buuren promoveerde in 2011 uit de karts naar het Northern European Championship (NEC) in de Formule Renault 2.0. In 2012 stapte hij over naar Manor MP Motorsport, waarmee hij het NEC en de Eurocup combineerde. In het NEC scoorde hij vorig jaar zijn eerste podium.

“We zijn er erg blij mee dat Meindert bij het team blijft voor zijn opstap naar de AutoGP”, aldus MP’s teammanager Sander Dorsman. “We zijn ervan overtuigd dat hij samen met Riccardo een fantastisch koppel gaat vormen.”
Naast de auto’s voor Agostini en Van Buuren zet het team een derde auto in voor Daniël de Jong als de AutoGP-kalender niet conflicteert met diens GP2-verplichtingen.

Eurocup FR2.0: Rowland, Fraga en Merlo van start voor Manor MP
Manor MP Motorsport gaat het seizoen Eurocup Formule Renault 2.0 aanvallen met het trio Oliver Rowland, Felipe Fraga en Javier Carlos Merlo. De Brit Rowland fungeert daarbij als speerpunt van een titelcampagne, met ondersteuning vanuit de flanken van de twee jonge Zuid-Amerikanen.

480_frenault_9179

Oliver Rowland racete vorig jaar al met Fortec in de Eurocup en werd daarin derde achter de ‘tweedejaars’ Stoffel Vandoorne en Daniil Kyvat. Hij won bovendien de laatste race in Barcelona. Met die resultaten stelt hij zich nadrukkelijk kandidaat voor de Eurocup-titel in 2013. Dat is dan ook het doel dat Rowland zich samen met Manor MP Motorsport heeft gesteld.

“We beginnen met extra vertrouwen aan ons seizoen in de Eurocup omdat we Oliver aan boord hebben”, aldus MP’s teammanager Sander Dorsman. “Zijn resultaten spreken voor zichzelf. Koppel die aan twee grote talenten als Felipe en Javier en we kunnen uitkijken naar ons sterkste jaar in de klasse. Ik verwacht dat we voor de titel kunnen gaan.”

Rowland maakte in het verleden deel uit van het juniorprogramma van McLaren en is inmiddels een exponent van de Racing Steps Foundation. In 2011, zijn eerste seizoen na de karts, werd hij tweede in het Britse Formule Renault 2.0-kampioenschap en winnaar van de Graduate Cup. Daarna won hij de UK Winter Series in dezelfde klasse en werd hij uitgeroepen tot de 23e winnaar van de McLaren Autosport BRDC Award.

De 17-jarige Braziliaan Felipe Fraga was enorm succesvol als karter in Zuid-Amerika. Als Red Bull-junior begint hij aan zijn eerste volle seizoen in de Eurocup. In 2012 nam hij deel aan het Alps-kampioenschap, het regionale Formule 2.0-kampioenschap van Zuid-Europa. Daarin eindigde hij als negende. Tegelijk maakte hij al indruk tijdens enkele races in de Eurocup.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet