IndyCar

IRL: Sam Hornish jr. verslaat rookie Marco Andretti in zinderende finale

Penske-coureur Sam Hornish jr.kwam na een drive-through voor een mislukte pitstop in de slotfase terug in de kopgroep en versloeg de Andretti Dynastie in een zinderende finale.

Tekst: Willem J. Staat

 Hornish Andretti Finish

Sam Hornish jr. verslaat Marco Andretti in een zinderende finale tijdens de Indy 500. Foto Honda

Zinderende Finale
Een korte neutralisatie voor een touché van de Braziliaan Felipe Giaffone bracht voor Sam Hornish jr. uitkomst. De Penske-coureur hervond de aansluiting terug aan de kop nadat het Penske Team een mislukte pitstop uitvoerde, waarbij de brandstofslag aan de Dallara-Honda bleef vasthangen en één van de crewleden even werd meegesleept. Bij het incasseren van de drive-through reed Hornish jr. ook nog tegen Townsend Bell aan. Alle kansen leken verkeken. Tien ronden voor het einde domineerden de vier Andretti Green auto's van Marco Andretti, Michael Andretti, Tony Kanaan en Dario Franchitti.

Na de laatste neutralisatie nam de Andretti-clan de leiding, waarbij vader Michael Rookie Marco in de 197e ronde aan de leiding hielp. "Pa" Andretti was nog nooit zo dicht bij een Indy 500-overwinning geweest. Penske-coureur Sam Hornish jr. plaatste bij het opkomen van Turn 3 een allerlaatste aanval op Marco Andretti en versloeg de Rookie op de Finish met 0.0635 seconden verschil. Evenals zijn vader was Andrett jr. zwaar teleurgesteld. "Daar gaat het geluk van de Andretti's, want tweede worden betekent niks hier", vertelde de indrukwekkende debutant na afloop.

Complimenten
Rookie Andretti kreeg de complimenten van rivaal Hornish jr. "Voor de eerste keer reed Marco hier een fantastische race. Hij mag er trots op zijn." Hornish jr: "Toen ik uit Turn 3 kwam, dacht ik dat het voorbij is, maar ik kreeg "haar" weer in de versnelling en trapte het gaspedaal nog één keer diep in." Het was de derde "closest" finish op Indianapolis na 1989 en 1992.

Ganassi een factor
Vooral de Ganassi-coureurs Dan Wheldon en Scott Dixon drukten hun stempel op de negentigste editie van de Indy 500. Het ervaren Ganassi Racing Team ging uiteindelijk met lege handen naar huis. De Brit Dan Wheldon eindigde als vierde, terwijl Scott Dixon wegens het blokken van meerdere tegenstanders eveneens een drive-throughpenalty aan zijn broek kreeg. De Nieuw Zeelander werd uiteindelijk als zesde geklasseerd. Danica Patrick reed dit jaar eigenlijk onopvallend in de Top 10 en eindigde in haarRahal-Letteman Racing Panoz-Honda als achtste.

Crashes
Een Indy 500 zonder crashes is haast ondenkbaar. Het Hemelgarn Team verloor haar beide bolides reeds in de tweede ronde toen Jeff Bucknum en PJ Chesson tegen elkaar reden. In de 67e ronde verliest Tomas Scheckter de controle over zijn bolide en knalt tegen de pitingang. Jacques Lazier rijdt over een vleugel heen, die in de tribunes belandt. Enkele fans lopen lichte verwondingen op. Vervolgens verloor het Penske Team Helio Csstroneves na een mislukte manoeuvre op Buddy Rice, waardoor twee prominente voormalige winnaars werden uitgeschakeld. De voorlaatste neutralisatie wordt door Al Unser jr. veroorzaakt. Unser crasht vermoedelijk doordat een andere deelnemer een onderdeel verloor. Jeff Simmons crashte eveneens onder deze neutralisatie. Arie Luyendijk jr. viel na 54 ronden met versnellingsbakproblemen uit.

 Marco Andretti

Rookie-senseatie Marco Andretti had bijna bij zijn debuut gewonnen. Foto: Honda
UITSLAG
1. Sam Hornish jr.(USA) Dallara Honda 200 ronden
2. Marco Andretti(USA( Dallara Honda 200 ronden
3. Michael Andretti(USA) Dallara Honda 200 ronden
4. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 200 ronden
5. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 200 ronden
6. Scott Dixon(NZ) Dallara Honda 200 ronden
7. Dario Franchiiti(GB) Dallara Honda 200 ronden
8. Danica Patrick(USA) Panoz Honda 200 ronden
9. Scott Sharp(USA) Dallara Honda 200 ronden
10.Vitor Meira(BR) Dallara Honda 200 ronden.

Snelste ronde: Sam Hornish jr.219.935 mph(40.9211 seconden) Ronde: 200.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet