Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: 32 deelnemers aan FIA World Endurance Championship in 2013

120617_LeMans_Start_startDe Automobile Club de l’Ouest (ACO) en FIA hebben in Parijs de teams bekend gemaakt die dit seizoen mogen deelnemen aan het FIA World Endurance Championship (FIA WEC) en de 24 Uur van Le Mans. Het aantal deelnemers aan het FIA WEC ligt met 32 auto's hoger dan vooraf door iedereen werd verwacht, maar met name het zeer beperkte aantal LMP1 deelnemers baart zorgen.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Frits van Eldik


In Parijs begon de persconferentie in het Eurosites George V met de bekendmaking van de deelnemers aan het FIA WEC. Niet minder dan 32 auto’s zullen aan de start van de openingsrace op SIlverstone op 14 april verschijnen. Acht auto’s vinden we in de LM GTE Am klasse, zes auto’s in LM GTE Pro, 12 LMP2s en slechts zes LMP1’s.

Toyota toch met twee auto's aan de start in LMP1
Toyota verraste vrijwel iedereen door geheel tegen eerdere berichtgeving in toch twee auto’s voor het volledige seizoen in te schrijven. Net als in 2012 zal ook Audi Sport Team Joest twee Audi R18 e-tron quattro inzetten. Het aantal privateers in LMP1 is met slechts twee autos van Strakka Racing en Rebellion Racing op z’n zachtst gezegd magertjes. De president van de ACO, Pierre Fillon, gaf na afloop van de persconferentie toe teleurgesteld te zijn in het aantal LMP1's. Hij verwacht echter dat er in 2014 met de nieuwe reglementen weer een flinke toename van LMP1's zal zijn. De tijd zal het leren.

LMP2 grootste klasse in 2013
De LMP2 klasse in het FIA WEC is daarentegen uitstekend qua kwantiteit en kwaliteit. Maar liefst 12 auto’s zullen dit seizoen strijden om de LMP2 titel. OAK Racing, Gulf Racing Middle East en Lotus zetten allemaal twee auto’s in, terwijl Delta-ADR, G-Drive Racing, HVM Status GP, Greaves Motorsport, Starworks Motorsport en Pecom Racing allemaal één auto inzetten. Twee derde van het LMP2 veld rijdt met een Nissan krachtbron.

Drie fabrikanten strijden om de eer in LM GTE Pro
Bij de GT’s is het in de LM GTE Pro klasse eerlijk verdeeld. Aston Martin Racing (Aston Martin), Manthey Racing (Porsche) en AF Corse (Ferrari) hebben alle drie twee auto’s ingeschreven voor het WK. In de LM GTE Am klasse is de verhouding volledig anders. Regerend kampioen Larbre Competition keert met maar 1 Corvette terug en zal de strijd moeten aangaan met een tweetal door Aston Martin Racing ingezette Vantages, drie Ferrari’s van respectievelijk Krohn Racing, AF Corse en Enzo Potolicchio’s 8 Star Motorsports. Het veld wordt gecompleteerd door een tweetal Porsches 997 GT3 RSR, die van Proton Competition en IMSA Performance Matmut.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet