Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: McLaren presenteert MP4-28

mclaren_mp4-28_perez_button

McLaren heeft vandaag de nieuwe bolide voor het seizoen 2013 gepresenteerd. Met de MP4-28 moeten Jenson Button en nieuwkomer Sergio Perez hun gooi naar de titel doen.

Tekst: Daan Jeuken

mclaren_mp4-28_schuin_voor

De neus
Voor de technische analyse van de MP4-28 kunnen we het beste kenner Gary Anderson aan het woord laten. “De MP4-28 lijkt een goede vooruitgang ten opzichte van de auto van vorig jaar. Vooraan valt op dat de neus en het chassis hoger zijn, behoorlijk dicht tot de maximale hoogte. Hierdoor is er meer ruimte om de lucht onder de auto door te laten stromen dan vorig jaar.” Vorig jaar was McLaren een van de weinige teams zonder getrapte neus. Dit jaar heeft de McLaren dat wel, maar in tegenstelling tot Lotus dekt McLaren dit wel af met een kapje.

mclaren_mp4-28_zij

Ophanging en sidepods
“In navolging van Ferrari heeft de McLaren nu ook een pull-rod voorophanging. Hiermee ligt het zwaartepunt lager en kan de lucht beter onder de voorvleugel weg. De sidepods zitten verder naar achteren, wederom voor een betere airflow, terwijl de achterkant geoptimaliseerd is op het maximaliseren van die flow.”

“Al met al lijkt McLaren een stap vooruit te hebben gemaakt.”

mclaren_mp4-28_voor

Buttons jaar
Voor Jenson Button moet 2013 hét jaar worden dat hij het waarmaakt bij McLaren. Zonder Lewis Hamilton zal Button de kar moeten trekken, terwijl Perez in zijn eerste jaar nog veel mag leren. Als belangrijkste verschil met vorig jaar ziet de Brit de banden. “Ze zien er misschien hetzelfde uit, maar de banden zijn heel anders dan vorig jaar. Het is de bedoeling dat ze gemakkelijker op temperatuur te brengen zijn en daar had ik het vorig jaar juist moeilijk. De banden zullen dit jaar wel meer degraderen en dat zal resulteren in meer pitstops. Ik denk dat dit beter aansluit bij mijn rijstijl en bij de MP4-28. Ik had vorig jaar veel moeite om de banden op temperatuur te krijgen.”

Leren en kampioen worden
Nieuwbakken teamgenoot Sergio Perez is duidelijk in zijn doel voor 2013. “Ik wil kampioen worden, dat is mijn doel. Dat moet ook als je bij het beste team rijdt.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet