Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Mist zorgt voor lange neutralisatie in Daytona - 'Nederlandse' Porsche uit de race

130127_rolex24_ochtend_mist1
In de vroege ochtend zorgde mist voor een lange neutralistie

Met nog zes uur te gaan in de Rolex 24 is de strijd om de leiding in de DP-klasse spannend: de nummer 02-Ganassi-BMW-Riley (Scott Pruett/Dario Franchitti/Jamie McMurray/Joey Hand/Scott Dixon) rijdtaan de leiding, maar het verschil met de nummer 9-Action Express-Corvette (Mike Rockenfeller/Burt Friselle/Christian Fittipaldi/Joao Barbosa) en de nummer 10-Velocity-Corvette (Max Angelelli/Jordan Taylor/Ryan Hunter-Reay) is uitermate klein. Ook de nummer 2-Starworks-Riley-Ford (Ryan Dalziel/Alex Popow/Sébastien Bourdais/Allan McNish) rijdt nog in dezelfde ronde als de leider in de klasse. De nummer 6-Michael Shank-Ford-Riley (Chris Cumming/Michael Valiante/Jorge Goncalvez/Gustavo Yacaman) is uit de wedstrijd met motorproblemen.


Tekst: René de Boer
Foto's: HC Media/Ed Heuvink


In de vroege ochtend werd de wedstrijd gedurende ruim anderhalf uur geneutraliseerd, omdat het zicht door opkomende zeemist zo slecht geworden was, dat normaal racen volgens de wedstrijdleiding te gevaarlijk was geworden. Toen eenmaal de zon opkwam, was de mist relatief snel verdwenen en kon de race onder normale condities worden hervat.

130127_rolex24_ochtend_mist2
Toen de zon er eenmaal was, verdween de mist relatief snel

In de GT-klasse blijft de strijd spannend. De nummer 30-Momo-NGT-Porsche (Henrique Cisneros/Sean Edwards/Kuba Giermaziak/Patrick Pilet), die vanwege een technische diskwalificatie na de tijdtraining (achtervleugel een fractie te ver naar achteren) vanaf de laatste plaats in de klasse moest starten, reed gedurende de nacht sterk naar voren en voert op het moment van schrijven de GT-klasse aan, op korte afstand gevolgd door de nummer 69-AIM Autosport-Ferrari (Emil Assenato/Guy Cosmo/Nick Longhi/Antony Lazzaro/Mark Wilkins) en de nummer 24-Alex Job-Audi (Filipe Albuquerque/Oliver Jarvis/Edoardo Mortara/Dion von Moltke).

130127_rolex24_nacht_30
De nummer 30-Momo-NGT-Porsche maakte gedurende de nacht een gestage opmars

Ook de Alex Job-Porsche (Cooper MacNeil/Jeroen Bleekemolen/Marco Holzer/Damien Faulkner) rijdt gestaag zijn ronden. “In de nacht heb ik zo’n drie uur aaneen achter het stuur gezeten. We hebben nog steeds niet de snelste auto in de klasse, maar we rijden wel zonder problemen”, aldus Bleekemolen. “Als we zo doorrijden, hebben we zeker een kans, maar dat hangt er ook van af hoe onze concurrenten het doen qua snelheid en stops.”

130127_rolex24_ochtend_audi
Het team van Alex Job rijdt zowel met de Porsche als met de Audi goed vooraan mee in de GT-klasse

Voor Ivo Breukers, Ronald en Dennis van de Laar is de race ten einde. In de nacht crashte de Amerikaan Brad Lewis de nummer 68-TRG-Porsche, waarmee de wedstrijd voor het team over was. Tot de uitvallers in de GT-klasse behoort ook de van pole gestarte Orbit/Konrad-Porsche (Nick Tandy/Michael Christensen/Franz Konrad/Christian Engelhart/Lance Willsey) na een tweetal aanrijdingen gedurende de nacht, en de Dener-Porsche met de volledig Braziliaanse bezetting Toni Kanaan, Rubens Barrichello, Felipe Giafone, Nono Figueredo en Ricardo Mauricio.

130127_rolex24_ochtend_68
In de loop van de nacht was het afgelopen voor de TRG-Porsche met grotendeels Nederlandse bezetting
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet