Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Ganassi-BMW-Riley op pole in Daytona, Porsches domineren GT-klasse

130124_Rolex24_Pole_Pruett
Scott Pruett behaalde zijn derde Daytona-pole

De beide Chip Ganassi Racing-BMW-Rileys starten vanaf de eerste rij tijdens de 51e editie van de ‘Rolex 24’ op Daytona. Scott Pruett reed in de 15 minuten durende kwalificatie voor Daytona Prototypes de snelste tijd, gevolgd door zijn naam- en teamgenoot Scott Dixon. Ook op de derde plaats staat een BMW-Riley, de snelste van de beide Team Sahlen-auto’s, die in de kwalificatie door Dane Cameron werd bestuurd. In de GT-klasse domineerden zoals verwacht de Porsches, met de snelste tijd voor de kersverse fabrieksrijder Nick Tandy in de Konrad Motorsport/Orbit-911, gevolgd door Andy Lally in de Magnus Racing-Porsche en Sean Edwards in de Momo-NGT-911. Jeroen Bleekemolen kwalificeerde de Alex-Job-Porsche als 15e in de klasse, Ivo Breukers reed met de TRG-Porsche naar de 31e tijd.


Tekst: René de Boer (vanuit Daytona)
Foto's: HC Media/Ed Heuvink


Achter de drie BMW-Rileys eindigde de Michael Shank Racing Ford-Riley als vierde, bestuurd door Michael Valiante. Daarachter was Richard Westbrook vijfde met de Spirit of Daytona-Corvette DP. Voor Scott Pruett, viervoudig Daytona-winnaar, was het de 14e GrandAm-pole en de derde voor de 24-uursrace in Florida. “Het is ongelooflijk”, straalde Pruett. “Natuurlijk is het prachtig om met beide auto’s van ons team op de eerste startrij te staan. Voor mij persoonlijk is het extra mooi. Voor de sessie zei ik al tegen de jongens van ons team: ‘Wie weet hoe lang ik nog te gaan heb in de racerij, dus ik wil elke pole die ik kan krijgen’.” Als Pruett dit weekeinde opnieuw wint, komt hij op gelijke hoogte met recordhouder Hurley Haywood, die vijf overwinningen tijdens de 24 Uur van Daytona behaalde. “Toch speelt dat voor mij geen echte rol, ik denk er niet aan. Tijdens de race willen we allemaal maximaal presteren, en dan zien we wel waar we eindigen.”

130124_Rolex24_Pole_Tandy
Nick Tandy behaalde bij zijn eerste optreden als Porsche-fabrieksrijder de pole in de GT-klasse

Bij de GT’s bepaalden de Porsches het tempo, met 911’s op de eerste vier plaatsen in de klasse. Daarachter reed Alessandro Balzan de Michelotto-Ferrari naar de vijfde tijd, gevolgd door Filipe Albuquerque in de APR-Audi. GT-pole-sitter Nick Tandy meldde: “Onze huidige 911 is zeer geschikt voor dit circuit. Daytona is altijd een goed circuit voor Porsche geweest, en dit jaar is extra bijzonder vanwege het 50-jarig jubileum van de 911. We zijn pas vrij laat in de sessie de baan op gegaan en wilden de banden niet te zeer belasten, want die moeten we ook voor de start nog gebruiken. Mijn pole-ronde was niet perfect, maar blijkbaar dus wel goed genoeg. Pole in onze klasse is heel belangrijk, zoals ik vorig jaar al ontdekte, want toen waren we niet zo goede gekwalificeerd en dan zit je veel sneller in het verkeer. Als je verder vooraan start, dan kun je het de eerste twee uur iets rustiger aan doen en hoef je niet meteen voluit te pushen.”

130124_rolex24_quali_bleek
Door een gebrek aan grip kwam Jeroen Bleekemolen niet verder dan de 15e tijd

Jeroen Bleekemolen was niet erg tevreden met zijn 15e tijd. “In de vrije training hadden we al te weinig grip en we hebben voor de kwalificatie wel het nodige aan de auto veranderd, maar duidelijk niet genoeg, want ik kwam nog steeds overal tekort”, verklaarde hij. “Het maakt niet zo heel veel uit, want tijdens de race verandert de baan toch enorm, dus het feit dat we nu geen goede afstelling hebben zegt nog niks over de wedstrijd, maar we moeten er nog wel aan werken.” Ivo Breukers nam de kwalificatie met de TRG-Porsche voor zijn rekening en was tevreden: “Het was geen perfecte ronde, maar wel de snelste die ik ooit hier gereden heb. In de eerste drie ronden zat ik vast in het verkeer, en in mijn eerste vrije ronde maakte ik een foutje in de eerste bocht, maar met mijn tijd van 1:52 ben ik wel blij. En het is gewoon gaaf om hier te rijden. Iedere keer als ik op die banking rijd, heb ik een grote glimlach op mijn gezicht!”

130124_Rolex24_Pole_Breukers
Ivo Breukers reed zijn snelste ronde ooit in Daytona

Uitslag:

1. Pruett (Rojas/Montoya/Kimball/Dixon), BMW-Riley, 1:40,553
2. Dixon (Pruett/Franchitti/McMurray/Hand), BMW-Riley, 1:40,646
3. Cameron (Pagenaud/Nonnamaker/Junqueira), BMW-Riley, 1:41,213
4. Valiante (Cumming/Yacaman/Goncalvez), Ford-Riley, 141,236
17. Tandy (Christensen/Engelhart/Wilsey), Porsche 911 GT3 Cup, 1:47,631 (1e GT)
31. Bleekemolen (MacNeil/Holzer/Faulkner), Porsche 911 GT3 Cup, 1:48,716 (15e GT)
47. Breukers (Lewis/Michaelian/Van de Laar/Van de Laar), Porsche 911 GT3 Cup, 1:52,105 (31e GT)

130124_Rolex24_Pole_GX
Ook in de GX-klasse staat er een Porsche op pole, de Napleton-Racing-Cayman

130124_Rolex24_pole_spin
Niet iedereen had een probleemloze kwalificatie

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet