Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Oud HB F1-coureur Larry Perkins nu definitief met pensioen

Na 43 jaar autosport op het hoogste niveau houdt zet oud HB F1-coureur Larry Perkins er definitief een streep onder. Na een enigszins mislukte F1 carriére met de HB Racing Boro, Brabham, Surtees en Amon vond de Australiër in het midden van de tachtiger jaren zijn weg in de V8 Supercars. Daar ontwikkelde hij zich tot een “Alltime V8 Supercar Great”

Tekst en Foto's Willem J. Staat

ws_larry_perkins_1
Weet U het nog? Larry Perkins met de HB F1 Boro-Ensign tijdens een testsessie in de
zomer van 1976 op Zandvoort.

Oud HB F1-coureur Larry Perkins nu definitief met pensioen
Sinds begin deze week heeft Perkins Engineering definitief haar deuren gesloten. Na een enigszins mislukte F1 carrière vond Perkins al snel zijn weg in de V8 Supercarwereld en kwam voor het Holden Dealer Team uit. In 1985 richtte Larry samen met zijn vrouw Raelene Perkins Engineering op. “Ik begon met één fulltime werknemer, geen raceauto’s, geen motoren, geen geld en al helemaal geen sponsors” zegt Perkins.

In de loop der jaren bouwde Perkins een succesvol team op. Maar behalve dat werden er maar liefst 49 klantenversies van de V8 Holden Supercar en 198 motoren door Perkins Engineering opgebouwd. Het team van Perkins zegevierde driemaal in de Bathurst 1000 en behaalde meer dan 20 overwinningen. Ook werden er Formule Holden chassis door Perkins Engineering opgebouwd. Tijdens de hoogtijdagen van het team had men maar liefst 50 mensen in dienst!

“Op de baan heb ik menig robbertje uitgevochten. Maar niet alleen daar, ook met de sportcommissarissen en in de directiekamers! Vol trots kan ik nu dan ook zeggen dat ik een grote steen heb bijgedragen aan het succes van de V8 Supercars” stelt Perkins.

Na 26 jaar Perkins Engineering vond Perkins het welletjes. Begin deze week verkocht hij zijn licentierechten aan Kelly Racing/Nissan Motorsports. “Ik wens hun dan ook alle succes met Nissan in de V8 Supercars.

Autosport was mijn leven en het blijft mijn passie. Ik blijf mijn zoon Jack(die in Nieuw Zeeland racet) natuurlijk volgen, evenals de V8 Supercars en Formule 1 Ik kan nu ook meer tijd aan mijn dochter Nichola en haar kinderen besteden. Waarschijnlijk ga ik nog eens een paar keer naar het buitenland op vakantie. En een paar leuke trips door Australië met mijn pas gekochte Unimog lijkt mij ook wel wat” besluit de gepensioneerde V8 Supercar legende.

De man die ooit bij het Nederlandse HB Racing in de Formule 1 zijn gelukt zocht, werd in zijn geboorteland zowel als coureur/teameigenaar een “Alltime Great in de V8 Supercars.”

ws_larry_perkins_2
Met HB werd het in de F1 jammer genoeg niets, maar in de V8 Supercarscene
ontwikkelde Perkins met overwinningen op Bathurst als een ware legende. Zowel
als coureur en als teambaas.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet