NASCAR

NASCAR: Ford ‘s snel tijdens laatste pre-season test op Charlotte

Tijdens de tweede test van de zesde generatie NASCAR-racers op Charlotte liet de Ford van Greg Biffle op de 1.5. mile oval de snelste tijd registreren.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2013_greg_biffle
De Ford's gaven tijdens de tests voorafgaande aan het seizoen een goed
visitekaartje af.


Ford snel tijdens pre-season test op Charlotte
Slechte weersomstandigheden in Charlotte zorgden ervoor dat de tweedaagse testsessie van de zesde generatie NASCAR-racers tot één dag gereduceerd werd. Afgelopen vrijdag werd er maar liefst zeven uur achter elkaar ononderbroken getest. Opvallend snel waren de Roush Fenway en Penske Ford’s. Greg Biffle liet een top van 192.610 mph. noteren. Joey Logano behaalde met zijn Penske Ford een top van 192.014 mph. De Toyota van Clint Bowyer was met 192.375 mph. de snelste auto op de baan. Good old Juan Pablo Montoya bezorgde de gloednieuwe Chevrolet met 191.761 mph. de vierde tijd in Charlotte. Onder de eerste tien bevonden zich 4 Ford’s, 4 Chevrolet’s en 2 Toyota’s.

2013_logano_keselowski
Joey Logano en Brad Keselowski bestuderen aandachtig de computer en wisselen
bij Team Penske gegevens uit.


Oorspronkelijk stond er voor vandaag eveneens nog een testdag gepland maar de NASCAR-organisatie besloot deze af te gelasten. De teams staan op dit moment onder enorme druk om de zesde generatie NASCAR-racers op tijd klaar te krijgen. Een NASCAR-woordvoerder: “De teams willen natuurlijk elke dag testen maar de arbeidsuren in de werkplaats zijn echter nu ontzettend belangrijk voor ze. Meer dan duizend mensen die hier werken hebben ook het recht om in de weekends voorafgaande aan het seizoen de vrije tijd bij hun families door te brengen. Er zijn nog slechts 40 dagen te gaan voor het seizoen begint.”


2012_kyle_busch_charlotte_test
De zesde generatie NASCAR-racers maakt een wat compactere indruk ofwel
meer "stock". Hier zien we Kyle Busch in actie.


Anderzijds mogen de teams zoveel mogelijk testen als ze willen, echter onder voorwaarde dat er geen NASCAR Sprint Cup-wedstrijd op de testlocatie plaatsvindt. Toyota-coureur Martin Truex Jr: “Er moeten nog heel wat vragen beantwoord worden. Hoe gedraagt de auto zich? Hoe voelt hij aan en over wat voor balans moet je beschikken om nog meer snelheid te krijgen. En als er vragen onbeantwoord blijven, dan zullen we zeker volgende week ergens gaan testen. Ruim 33 auto’s namen aan de test op Charlotte deel.

2013_johnson_charlotte_test
De fraaie Chevrolet SS van vijfvoudig kampioen Jimmie Johnson. Wel mooi, de namen van
de coureurs op de voorruit.


Roush Fenway-coureur Greg Biffle: “Voor de eerste maal redden wij in volledige wedstrijdconfiguratie. We hebben verschillende malen met een “composite body” getest. En dit was nog niet geheel conform reglement, maar dit was het voor ons vandaag helemaal. Wij hadden deze twee dagen hard genoeg nodig om te zien hoe de auto zich gaat gedragen.”


2012_regen_test_charlotte
A rainy day in Charlotte.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet