NASCAR

NASCAR: NASCAR overweegt Europese wedstrijden!

Goed nieuws voor de NASCAR-enthousiasten onder de autosport.nl lezers. De NASCAR-organisatie overweegt op termijn Europese wedstrijden. Men wil het stockcar-racen in Europa een grotere boost geven!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR/Willem J. Staat

rc_dale_jr
De Franse Racecarseries was in 2011 op Zandvoort te gast. In de toekomst een Nationwide
demo tussen de duinen of op Venraij Raceway? Werk aan de winkel voor CPZ en Venraij
Raceway?

NASCAR overweegt Europese wedstrijden
Op dit moment overweegt de NASCAR-organisatie om een aantal showwedstrijden in Europa te organiseren. Het maakt deel uit van een bredere strategie om het stockcar-racen in Europa nog populairder te maken. Ook wil men de Euro Racecar NASCAR Touring Series(in 2011 op Zandvoort te gast als Racecarseries) nog meer ondersteuning verlenen. Dit kampioenschap werd in 2009 door de Franse Team FJ Group voor het eerst georganiseerd en was afgelopen jaar met races in Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje een denderend succes.

2007_beroemde_duel_montoya_pruett
Het beroemde Nationwide-duel tussen de Ganassi teamgenoten Montoya en Pruett
leidde tot een eigen spectaculair kampioenschap in Mexico.

De NASCAR filosofie met betrekking tot showraces is behoorlijk geëvolueerd. Na enkele wedstrijden in Japan volgde Mexico. Dit land kent inmiddels alweer zeven jaar de NASCAR Toyota Mexico series. Ook in Mexico is de formule een groot succes. Het land telt nu al vijf ovals. De laatste oval in Chihuauhua werd recentelijk opgeleverd. Bij de NASCAR-organisatie wordt er geen geheim van gemaakt dat men in de soms kwakkelende Europese markten van toer-en formulewagens wil infiltreren!

George Silbermann van NASCAR bezocht enkele jaren geleden diverse Europese circuits, waaronder Circuit Zolder en de oval van Harry Maessen in Venray. Silbermann bevestigde dat men voor een NASCAR Showevent dezelfde filosofie wil hanteren zoals men die voor Mexico heeft toegepast. M.a.w. een showwedstrijd en daarna het opzetten van een kampioenschap. Silbermann verklaarde niet welke circuits voor een wedstrijd in aanmerking kwamen. Mogelijk staan Rockingham en de Eurospeedway Lausitz toch wel enigszins bovenaan de lijst. Een Nationwide showwedstrijd? De heren zijn welkom en werk aan de winkel voor Harry Maessen van Raceway Venraij? Of voor Circuit Park Zandvoort? De parameters van Zandvoort kunnen vergeleken worden met die van Watkins Glen en wie herinnert zich niet het superduel op ""The Glen" tussen Marcos Amrbose en Brad Keselowski in 2012?

2012_jorge_goeters_mexicaans_kampioen
Jorge Goeters is na Sergio Perez al jaren één van de meest populaire Mexicaanse
NASCAR-coureurs!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet