NASCAR

NASCAR: 2013 begint met megacrash. Danica Patrick snel tijdens testsessies op Daytona

De voorbereidingen voor de Daytona 500 eind februari verliepen de afgelopen dagen op de Daytona International Speedway op volle toeren. Het begon afgelopen vrijdagmiddag met een megacrash op de backstretch waarbij maar liefst twaalf bolides betrokken waren. Danica Patrick bleek de afgelopen dagen verrassend snel.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR


2013_lining_up
De zesde generatie NASCAR-bolides begon met een flinke megacrash.

2013 begint met megacrash. Danica Patrick snel tijdens testsessies
Tijdens een z.g. “bump-drafting” simulatie ging het afgelopen vrijdagmiddag fout tussen Dale Earnhardt Jr. en Marcos Ambrose. Een “duwtje” van Dale Earnhardt tegen Marco Ambrose’s achterbumper resulteerde in een crash waarbij twaalf auto’s betrokken waren. “Het was nog niet eens een duwtje, maar een lichte touché op het verkeerde moment op de verkeerde plek” aldus Ambrose. Earnhardt Jr. verklaarde achteraf dat zijn Chevrolet nauwelijks met de Ford’s kon samenwerken. Dit in tegenstelling tot de Toyota’s. De verbeterde veiligheidseisen werkten perfect, want niet één van de betrokken bolides ging dankzij de verbeterde “dakflapjes” airborne.

Met de nieuwe verbeterde auto is er tijdens een “draft” nauwelijks nog sprake van een tandem bestaande uit twee auto’s die met elkaar samenwerken. “Er komt nu meer strategie aan te pas. Ze blijven minder dicht bij elkaar en zijn wat meer onderstuurd(looser). Voor de fans is dit mooi. Zeker omdat de pitstrategie nog een grotere rol gaat spelen. Met nieuwe banden ben je nu nog sneller. Ik denk dat dit een goede zaak is” zegt Ford-coureur Greg Biffle.

Matt Kenseth liet tijdens de zaterdagochtendsessie met 194.062 mph de snelste tijd noteren, gevolgd door Trevor Baye(193.686 mph) en Danica Patrick(193.648). Vanwege een gebrek aan reserveonderdelen moest een aantal teams na de megacrash van afgelopen vrijdag voortijdig afhaken. A.s. weekend worden vrijwel alle NASCAR Teams tijdens een test in Charlotte verwacht.


2013_danica_daytona_press_conf
Danica Patrick, hier met teambaas Tony Stewart, was verrassend snel de afgelopen
drie dagen.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet