Formule 1

Formule 1: Schumacher pakt pole na omstreden uitglijder

Met dank aan een zeer gelukkig getimede schuiver in de laatste bocht heeft Michael Schumacher vanmiddag de pole position veroverd voor de GP van Monaco. Fernando Alonso zag een vrijwel zekere eerste plaats in rook opgaan toen hij in zijn laatste vliegende ronde van het gas moest voor de gele vlaggen die door de Duitser werden veroorzaakt. Alonso start wel van de eerste startrij, voor een verrassend sterke Webber. Christijan Albers was zeer tevreden met P17.

Tekst: Rogier Thomasse

De schuiver van Schumacher komt op een cruciaal en daardoor controversieel moment. Na een kort onderstuurmomentje in La Rascasse in de laatste seconden van de bepalende kwalificatiesessie, glijdt de Duitser rechtdoor en komt tot stilstand zonder in aanraking te komen met de vangrails. De motor van de Ferrari blijft aanvankelijk draaien, maar Schumacher maakt geen aanstalten om de baan vrij te maken. De gele vlaggen gaan uit, de aanstormende Alonso moet van het gas en mist de pole-position op een haar na: de wereldkampioen komt 0,064 seconden tekort.

Direct rijst de vraag: was dit een ongeluk of een onvervalste Schumacher-schwalbe? Renault-baas Flavio Briatore ziet het incident duidelijk niet als ongeluk. Voor de SBS-microfoon: ‘Hij parkeert de auto gewoon! Typisch Ferrari.’ Voor de FIA is het feit dat Schumacher niet direct zijn achteruit inschakelde om de baan vrij te maken een reden om een onderzoek in te stellen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

De grid in Monaco laat altijd verrassingen zien, dit jaar in persoon van Mark Webber en David Coulthard. Met name Mark Webber voelt zich erg lekker in het prinsdom, getuige zijn derde plaats op de grid voor morgen. Dat hij slechts twee tienden tekort komt op Schumacher belooft veel voor de race. Coulthard zette zijn Red Bull in Superman-livery overtuigend op de negende plaats.

Op het controversiële slot na verloopt de kwalificatie vrij rustig, waarin de door vele teams en rijders gevreesde chaos op de baan uitblijft en slechts één keer een neutralisatie nodig is. Dit gebeurt in de eerste sessie, wanner Felipe Massa al na zeven minuten van de baan raakt, na een overstuurmoment op koude banden. Massa is de enige opvallende naam tussen de eerste zes afvallers van de eerste kwalificatiesessie. Snelste van de afvallers is Christijan Albers, die morgen zal starten vanaf P17. Teamgenoot Monteiro start vanaf P18. Scott Speed in de Toro Rosso, beide Super Aguri’s en Felipe Massa’s Ferrari vullen de laatste startrijen.

In de tweede sessie rijdt Vitantonio Liuzzi aanvankelijk redelijk mee met de grote jongens, maar blijft uiteindelijk steken op P13, een kleine seconde achter Christian Klien in de ‘grote’ Red Bull. Tegenvallend zijn de prestaties van de BMW’s van Heidfeld en Villeneuve op de achtste rij en die van Jenson Button (P14), die opnieuw de hoop op zijn eerste overwinning in de koelkast zal moet zetten.

Uitslag kwalificatie, Grand Prix van Monaco, 27 mei 2006
1. M. Schumacher 1:13.898 -
2. F. Alonso + 0:00.064
3. M. Webber + 0:00.184
4. K. Raikkonen + 0:00.242
5. G. Fisichella + 0:00.498
6. J.P. Montoya + 0:00.766
7. R. Barrichello + 0:01.906
8. J. Trulli + 0:01.959
9. D. Coulthard + 0:02.564
10. N. Rosberg + 0:02.738


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet