24H Series

24H Series: Volop actie in eerste helft Dunlop 24H DUBAI

24h_start
Start van de achtste editie van de Dunlop 24H DUBAI

Ook de achtste editie van de Dunlop 24H DUBAI is weer een echte klassieker, althans als we op de eerste helft van de race mogen afgaan, die al volop actie, incidenten en opmerkelijke feiten bracht. Een update van de eerste twaalf uren van de race.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai)
Foto's: PR


De strijd aan de leiding gaat grotendeels tussen drie auto’s, de nummer 16-AF Corse-Ferrari (Lorenzo Carvalho/Lorenzo Case/Marco Cioci/Mika Salo), de nummer 1-Black Falcon-Mercedes (Khaled Al Qubaisi/Bernd Schneider/Jeroen Bleekemolen/Sean Edwards) en de nummer 24-Saudi Falcons-BMW (Abdulaziz Al Faisal/Faisal Binladen/Jörg Müller/Claudia Hürtgen/Dirk Müller). Op korte afstand achter de top drie rijdt ook de nummer 2-Black Falcon-Mercedes (Khaled Al Qubaisi/Sergei Afanasiev/Andreas Simonsen/Simon Knap/Steve Jans).

24h_half_sls_2
De Black Falcon-SLS AMG met ondermeer Simon Knap

“Het enige probleem dat we hebben zijn wat dingen met de banden. Vooral Sean Edwads had een slechte wegligging tijdens zijn stint, maar ik reed met zachtere banden en dat ging vrij goed. Voor de rest hebben we vaak pech met de code-60’s, die vaak net komen als we de pits voorbij zijn. Hadden we dat niet gehad, dan hadden we waarschijnlijk al twee, drie ronden voorsprong gehad, maar we doen in ieder geval nog volop mee om de eerste plaats”, verklaarde Jeroen Bleekemolen aan het einde van zijn stint rond half één in de nacht. Simon Knap reed in de andere SLS van het team in de avond een stint en had daarover niets noemenswaardigs te melden: “Het ging gewoon prima.”

24h_half_dodge
De Manor MP Motorsport-Viper is na een crash uit de race

Dat kan niet helemaal worden gezegd van de Black Falcon-Porsche met ondermeer Patrick Huisman aan boord. “We reden riant aan de leiding in de Porsche 997-klasse, maar toen waren er eerst wat problemen met het schakelen en de radioverbinding. Toen dat verholpen was, ging de auto weer naar buiten, maar op een bepaald moment reed een andere Porsche vol bij ons naar binnen. Een volledig onnodige actie, die remde echt zeventig meter te laat. Door de reparatie verloren we ruim twee uur, maar we kunnen nog wel op het podium eindigen.” De V8 Racing-Chevrolet Corvette van Rick Abresch, Danny Werkman, Wolf Nathan en Alex van ’t Hoff en de Manor MP Motosport-Dodge Viper van Bert de Heus, Daniel de Jong, Leon Rijnbeek en Miro Konopka zijn beide uitgeschakeld na crashes.

130112_24h_dubai_corvette_actie
Ook de inzet van het Corvette-team V8 Racing bleef onbeloond

Cor Euser en Frans Verschuur leiden in hun klassen
Succes is er in de SP3-klasse voor de Lotus van Cor Euser Racing (Vic Rice/Shane Lewis/Henk Thijssen/Trevor Knight), die de leiding kon overnemen nadat beide PlayStation-Nissans vanwege problemen terugvielen. De auto van de Belg Wolfgang Reip werd geraakt door een losgeraakt wiel van een concurrent, terwijl Sabine Schmitz de andere Nissan zwaar crashte. Beide 370Z’s zijn nog wel in de race. De Renault Mégane van Equipe Verschuur (Luc Braams/Duncan Huisman/Oliver Freymuth/Max Braams/J.J. Verheul) leidt in de SP2-klasse. Bij deze auto is wat schade aan het bodywork rechts voor eigenlijk het enige noemenswaardige feit.

24h_half_divas_actie
Racing Diva's aan de leiding in de klasse A3T

In de klasse A3T leidt de Racing Diva’s-BMW 320D, ondanks een incident rond 20.20 uur, waarbij de auto met Liesette Braams aan het stuur geraakt werd. “Ik was op weg naar de pits toen een Lamborghini me wilde inhalen, maar aan de verkeerde kant, en het rechter voorwiel raakte. Daardoor raakte de ophanging beschadigd en kon ik niet meer verder rijden”, aldus Braams. Achterop de afsleepwagen werd de auto terug naar de pits gebracht voor reparatie, maar omdat de andere auto’s in de klasse ook problemen kenden (bij de Allinkl.com-SEAT moest de nokkenas worden gewisseld), kreeg het Nederlandse damesteam toch de leiding weer in handen.

JR Motorsport op kop in klasse A5, Red Camel-Jordans.nl leidt in D1

De JR Motorsport-BMW E46 GTR met Pieter van Soelen, Harry Hilders, Koen Bogaerts en Bas Schouten rijdt zonder problemen aan de leiding in de klasse A5. In A4 is de YMOR/Bas Koeten Racing-BMW Z3 M Coupé van Martin van den Berge, Richard Budding, Simon Gras en Jaap van Lagen inmiddels uit de race. Eerst verloor het team al zo’n twee uur na een crash in de beginfase en rond middernacht betekende brand in de motorruimte het definitieve einde van de wedstrijd. De Red Camel-Jordans.nl-SEAT Leon TDI leidt in de klasse D1. Hier is Ivo Breukers de enige Nederlandse rijder. De Hermes-Attempto-Porsche, waarin Breukers eveneens zou rijden, was al na een half uur uit de race, nadat een losgeraakte benzineleiding voor brand in het motorcompartiment en de voortijdige uitval had gezorgd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet