24H Series

24H Series: Flinke Nederlandse inbreng in Dunlop 24H DUBAI

24H_NL_Divas
De Racing Divas Sandra van der Sloot, Liesette Braams, Sheila Verschuur, Gaby Uljee en Paulien Zwart (vlnr) met circuitdirecteur Ali Fardan al Fardan (l.) en FIA-vice-president Mohammed bin Sulayem (r.)

Zoals alle jaren is er ook ditmaal weer een flinke Nederlandse inbreng bij de Dunlop 24H DUBAI. Naast de Nederlandse organisatie van de wedstrijd, bestaande uit het bureau CREVENTIC uit het Noord-Limburgse Gennep en de mensen van het Dutch National Racing Team, zijn er ook onder de teams en deelnemers heel wat landgenoten. AUTOSPORT.NL maakte een rondje door paddock en pitstraat.


Tekst: René de Boer (vanuit Dubai)
Foto's: PR


24H_NL_SLS
Problemen voor Black Falcon, nadat Khaled al Qubaisi de SLS crashte. Op de voorgrond de Lapidus-McLaren met Klaas Hummel

Als één van de winnaars van vorig jaar rijdt Jeroen Bleekemolen natuurlijk met het startnummer 1. Hij deelt de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van het Duitse Black Falcon-team met de lokale held Khaled Al Qubaisi, vijfvoudig DTM-kampioen Bernd Schneider en de Brit Sean Edwards. Voor dit team begon het evenement in Dubai echter matig: in de test op woensdag crashte Al Qubaisi zwaar, waardoor de SLS dusdanig beschadigd raakte, dat deze ter plekke niet meer kon worden gerepareerd. Ter plekke werd echter de SLS AMG aangeschaft, die het Britse Preci-Spark-team als test- en reserveauto mee naar Dubai had gebracht. Dit chassis wordt nu door Black Falcon aangepast en klaargemaakt voor de race. Ook in de tweede Black Falcon-Mercedes vinden we een landgenoot: Simon Knap, die samen met Al Qubaisi, Sergei Afanasiev, Andreas Simonsen en Steve Jans op de nummer 2-auto is ingeschreven. Voor Knap is het zijn première met een Mercedes-Benz, nadat hij eerder vooral met BMW’s racete. Al is het merk met de driepuntige ster voor de familie Knap niet onbekend: de vloot van Transportbedrijf Knap bestaat grotendeels uit Mercedes-Benz-vrachtauto’s.

24H_NL_ManorMP
De Manor MP Motorsport-Dodge Viper, met Daniel de Jong als een van de rijders

Van GP2 naar Dubai
Klaas Hummel komt als eigenaar van het Lapidus Racing-team in actie met de McLaren MP4-12C GT3, waarmee zijn team in september vorig jaar de 24 Uur van Barcelona won. Zijn teamgenoten zijn de Britten Adam Christodolou, Phil Quaife en Tim Mullen. Op een van de Porsches van het Duitse team Attempto Racing vinden we Ivo Breukers, een van de mensen achter CREVENTIC, die ook met de SEAT Leon TDI van zijn eigen team Red Camel Racing rijdt. Het team Manor MP Motorsport, tegenwoordig gevestigd in Oud-Beijerland en vooral bekend van de activiteiten met formulewagens, maakt met de Dodge Viper Competition Coupé een uitstapje naar de lange-afstandsracerij. De drie Nederlandse coureurs in de krachtige Amerikaanse bolide zijn GP2-talent Daniel de Jong, KNAF-bestuurslid Leon Rijnbeek en Bert de Heus, eigenaar van de auto. De vierde rijder in het team is de Slowaakse routinier Miroslav Konopka. Voor Daniel de Jong is de race in Dubai een première, want hij reed er nog niet eerder. “Het team had een rijdersplek over en vroeg of ik interesse had. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken”, aldus De Jong. “Tenslotte betekent iedere race die je rijdt, extra ervaring, dat is alleen maar goed.” De jonge rijder staat aan de vooravond van een lang seizoen, want naast zijn campagne in de GP2 met Manor MP Motorsport rijdt hij ook weer in de AutoGP-serie. “Totaal 19 weekeinden, maar dat is alleen maar mooi, toch?!?”

Nederlandse Supercup-kampioenen bij Black Falcon

Het Black Falcon-team heeft blijkbaar veel vertrouwen in Nederlandse Supercup-kampioenen, want naast tweevoudig Porsche Supercup-titelwinnaar Jeroen Bleekemolen komt ook Patrick Huisman voor het team in actie, de man die maar liefst vier Supercup-titels op zijn naam heeft staan. “Ik ondersteun die jongens in de Porsche een beetje”, meldt hij, waarmee hij doelt op de Duitsers Christian von Rieff, Burkard Kaiser en Erwin Stückle en de Zwitser Christian Raubach (alias “Tom Jerry”), met wie hij de Black Falcon-Porsche 997 bemant. In de A6-klasse vinden we verder nog de ex-fabrieks-Corvette C6 Z06 van V8 Racing BV, bestuurd door Rick Abresch, Danny Werkman, Wolf Nathan en Alex van ’t Hoff.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet