Sportscars

Sportscars: Nieuwe structuur GRAND-AM/ALMS bekend gemaakt

GRAND-AM Road Racing en de American Le Mans Series hebben vanmiddag (Amerikaanse tijd) op een persconferentie op de Daytona International Speedway de klassenstructuur van de nieuwe gezamenlijke serie bekend gemaakt. Het nu nog naamloze kampioenschap vervangt vanaf 2014 de GRAND-AM Rolex Sports Car Series en de American Le Mans Series.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: GRAND-AM


thefuture

In 2014 en 2015 zullen de meeste klassen uit zowel de GRAND-AM Rolex Sports Car Series als de American Le Mans Series terugkomen in het nieuwe kampioenschap. De LMP1 categorie zal in 2014 echter niet meer terugkeren. Het is echter zeer de vraag of het er voor de fans overzichtelijker gaat worden.

De Daytona Prototypes en de LMP2 klassen zullen worden samengevoegd en één prototype categorie gaan vormen. Daarnaast zal ook de Nissan DeltaWing in deze nieuwe klasse meestrijden. Het is de bedoeling om via Balance of Performance de auto’s op hetzelfde niveau te krijgen en te houden. Ook de LMPC klasse zal terugkeren in 2014, deze klasse blijft echter op zich staan.

Momenteel hebben zowel de GRAND-AM Rolex Sports Car Series als de American Le Mans Series hun eigen GT klassen. In 2014 verandert er ook in deze klasse relatief weinig. De GT klasse uit de American Le Mans Series, met daarin de LM GTE auto’s, blijft een op zichzelf staande categorie, terwijl de GTC Porsches uit de American Le Mans Series samen worden gevoegd met de GRAND-M GT klasse.

Voor de nieuwe GX klasse, die later deze maand voor het eerst in actie komt op Daytona, is nog geen beslissing genomen. Mogelijk worden deze auto’s aan de GRAND-AM GT klasse toegevoegd, maar er is ook een mogelijkheid dat de GX categorie de vijfde klasse wordt in het nieuwe kampioenschap.

De eerste race van de gezamenlijke serie zal in januari 2014 de 24U van Daytona zijn. Later dit jaar zullen ook de nieuwe namen van de verschillende klassen bekend worden gemaakt en zal de organisatie ook de nieuwe naam van het kampioenschap presenteren.

GRAND-AM Managing Director of Competition benadrukte tijdens de persconferentie in Florida dat deze bekendmaking slechts de eerste stap was op weg naar een solide klassenstructuur en dat men niet overhaast te werk gaat. “We zijn zorgvuldig input van rijders, teams en andere belanghebbenden aan het verzamelen, met de nadruk op integratie, terwijl we naar een simpel, maar toch ook complex doel werken: we willen het de eerste keer goed doen.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet