Columns

Column: Terugblik 2012 René de Boer


terugblik_bakoe
In Bakoe, perschef tijdens de City Challenge, hier met fotograaf Raymond de Haan

Naar Bakoe...
Begin oktober was ik voor het eerst in Bakoe, de hoofdstad van Azerbaijan, waar vier weken later onder de titel ‘City Challenge’ een invitatierace voor GT3-auto’s werd gehouden. Door de Duitse organisatie was ik aangetrokken als perschef, zoals ik dat enkele jaren eerder ook al deed tijdens de City Challenge-races in Boekarest en op de Hungaroring. Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, maar was verrast door de stad, waar het historisch centrum met veel oliegeld fraai is opgeknapt en er zoveel gebouwd wordt, dat het vergelijkbaar is met de situatie in Dubai van een paar jaar geleden. Of het echter zou lukken om temidden van het chaotische stadsverkeer op tijd een tijdelijk circuit aan te leggen, betwijfelde ik…

Na de Finaleraces op Zandvoort, een vrij weekeinde, de DTM-finale op Hockenheim, waar BMW inderdaad kampioen werd, vloog ik opnieuw naar Bakoe voor de race (circuit nummer 79). Het duurde even voordat alle visa en vluchten voor de door mij namens de organisatie uitgenodigde journalisten, mijn team in het perscentrum en mijzelf geregeld waren (bureaucratie blijft een moeilijke zaak), maar uiteindelijk kwam het allemaal goed. En al moest er af en toe het nodige worden geïmproviseerd, het evenement was als geheel een succes, er was ruime aandacht in de media over de hele wereld en iedereen die erbij was (inclusief Jos Verstappen, aan wiens terugkeer in de racerij ik een beetje had kunnen bijdragen) was onder de indruk van wat er gerealiseerd was. Mede dankzij mijn fantastische team, met Raymond de Haan en David Noels als fotografen en Guy Geurts, Didier Dexters, Annette Laqua en Evelyn Schostok in het perscentrum en Tim Biesbrouck als webmaster was de PR-kant van het evenement perfect verzorgd. En laten we wel zijn, races op zulke locaties blijven langer in herinnering dan de zoveelste keer op de Nürburgring, om eens wat te noemen.

Terugblik_Sjanghai
Tijdens een Porsche-presentatie in Sjanghai, meteen strak in pak na ruim 18 uur onderweg te zijn geweest...

In november stonden er nog twee weekeinden in Azië op het programma: allereerst het Sports Car Champions Festival op het Grand Prix-circuit van Sjanghai (nummer 80) en daarna de Grand Prix van Macau. Ook hierbij weer heel wat vliegkilometers verzameld (inderdaad, inmiddels gouden status bij Lufthansa), maar de ervaringen in China waren zeer de moeite waard! De manier waarop de Volkswagen-groep hier ontwikkelingshulp op autosportgebied bedrijft, om zo Chinezen warm te maken voor sportwagens, is indrukwekkend. Ho Pin Tung is er één van de helden en we kwamen opvallend veel Europeanen tegen, zowel voor als achter de schermen. Hier kan in de autosport blijkbaar nog geld worden verdiend.

Terugblik_Prueller
Een van de interviews van dit jaar, met journalist Heinz Prüller voor RTL GP Magazine

Nachtje extra in Monte Carlo

In december waren er de gebruikelijke eindejaarsfeesten en prijsuitreikingen, plus de presentatie van de Volkswagen Polo R-WRC in Monte Carlo. “Van het budget van de presentatie alleen al kun je een paar teams een heel seizoen lang laten rijden”, stelden vele aanwezigen vast, maar als je het doet, kun je het beter meteen goed doen, en dat is bij Volkswagen het devies. Dat we een dag langer moesten blijven vanwege sneeuw, was weliswaar wat lastig, maar niet echt een straf. Er zijn slechtere locaties dan Monaco. Na de Kerstdagen was de Vierschansentournee in Oberstdorf als altijd mijn laatste evenement voor dit jaar. En wat ik verder nog deed? Leuke reportages (o.a. meehelpen met verhuizen van de rijdende collectie van het Porsche Museum in Stuttgart voor RS Porsche Magazine en een uitgebreide voorbeschouwing met op het komende WK Alpineskiën in Schladming voor Audi Magazine, en een uitgebreid interview met journalist Heinz Prüller, mijn jeugdidool, voor RTL GP Magazine), boekproducties (schrijven en vertalen, vier in totaal), PR-advies en persberichten voor tal van bedrijven, teams en organisaties, en reportages, interviews en wedstrijdverslagen voor vele media in binnen- en buitenland: naast deze website ondermeer Telegraaf, Spits, Rheinische Post, Donaukurier, Heilbronner Stimme, het Japanse Autosport, het Britse Autosport, Autovisie, RTL GP Magazine, Start, Motorsport Aktuell, Speedweek, CITROExpert, SL Mercedes Revue, RS Porsche Magazine, Top Time, en dan vergeet ik er vast nog wel een paar.

Terugblik_Wambergue
Voor CITROExpert interviewde ik Philippe Wambergue, in de jaren tachtig fabrieskrijder voor Citroën, met de BX 4TC, de dramatisch slechte Groep B-auto die Citroën in 1986 aan de start van drie WK-rally's bracht

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet