Columns

Column: Terugblik 2012 René de Boer


Terugblik_Rolex
Voor het eerst bij de 'Rolex 24' op Daytona

Eind januari was ik bij de 24 Uur van Daytona, een evenement dat ik nog niet eerder bezocht. Een stuk minder druk dan de Daytona 500 op dezelfde locatie, maar wel een leuke race en een goede sfeer, waarbij er ook volop aandacht aan de historie werd besteed, omdat het de 50e editie van de wedstrijd was. Begin februari was ik voor een bespreking op de Slovakiaring, voor mij circuit nummer 75, en eind die maand volgde nummer 76: het schitterende ‘Mount Panorama’-circuit in het Australische Bathurst, voor de twaalfuursrace. De wedstrijd stelde qua sterkte van het veld niet zoveel voor, maar de strijd om de zege tussen de Audi en de Mercedes met Jeroen Bleekemolen was de moeite waard, en het circuit is ronduit schitterend! Wel jammer van het slechte weer op de racedag, en dat ik geen tijd had om er langer te blijven.

Terugblik_Bathurst_2
Schitterend circuit: Mount Panorama in Bathurst, Australië

Via Monza naar Sebring
Na de seizoensstart van het WTCC in Monza, voerde mijn volgende reis naar Sebring voor de traditionele twaalfuursrace, tevens de eerste ronde van het nieuwe WK voor lange-afstandsraces. Na de race op zaterdag, wat uitslapen, kerkdienst en NASCAR kijken op zondag was ik er ook op maandag nog om diverse auto’s, waaronder de spectaculaire Deltawing, te zien testen. Helaas was ik zo ook bijna getuige van de zware crash die Timo Bernhard maandenlang uitschakelde. Samen met mijn Duitse collega Gustav Büsing dronk ik aan het begin van de avond wat met Bernhard in de Audi-hospitality, waarna de coureur zich verontschuldigde: “Ik moet zo rijden”, en Büsing en ik naar het hotel vertrokken. Korte tijd later crashte Bernhard, het nieuws kwam snel door. Gelukkig kwam hij er weer helemaal bovenop. Een week later was ik op de Techno Classica in Essen en de Retro Classics in Stuttgart, twee oldtimerbeurzen in Essen en Stuttgart die dit jaar dom genoeg tijdens hetzelfde weekeinde plaatsvonden.

Terugblik_Monza
Risotto met de wereldkampioen: lunch met Yvan Muller tijdens het WTCC-weekeinde in Monza

In april waren er de Paasraces, American Le Mans Series en Indycar in Long Beach (voor mij circuit nummer 77), de DTM-presentatie in Wiesbaden en de eerste DTM-race op Hockenheim. Zoals al jaren was de DTM ook dit seizoen weer mijn voornaamste activiteit, en het deed goed om te zien hoe het toch al populaire kampioenschap door de komst van BMW en de nieuwe generatie raceauto’s een flinke impuls kreeg. De tweede DTM-race (en de eerste overwinning voor BMW) zag ik niet live, omdat ik dat weekeinde voor het ADAC Masters-evenement op Zandvoort was. Een geslaagd raceweekeinde, inclusief uitstekend persdiner met Heinz-Harald Frentzen in het onvolprezen restaurant ‘De Bokkedoorns’, en daarom des te meer jammer dat het ADAC Masters Weekend op Zandvoort in 2013 niet wordt herhaald. Een van de vele onbegrijpelijke politieke verwikkelingen in de Duitse autosport.

Terugblik_Bokkedoorns
Heinz-Harald Frentzen met gastheer John Beeren van 'De Bokkedoorns' tijdens het ADAC-weekeinde op Zandvoort

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet