IndyCar

Indycar: Salt Walther overleden. Verschrikkelijke Indy-crash bleef coureur gehele leven achtervolgen

Dit weekend overleed in Dayton Ohio oud Indycar-coureur Salt Walther op 65-jarige leeftijd. Een verschrikkelijke crash tijdens de Indy 1973 zou Walther zijn gehele leven blijven achtervolgen, waarbij frequente gevangenisbezoeken hem niet bespaard bleven.

Tekst Willem J. Staat
Foto: IMS

walther_ims_stock
Salt Walther overleed dit weekend in Dayton, Ohio. Hij kwam de vuurzee uit 1973 eigenlijk
nimmer te boven.


Salt Walther overleden. Verschrikkelijke Indycar-crash bleef coureur zijn gehele leven achtervolgen
Een verschrikkelijke crash tijdens de Indy 500 in 1973 zou Walther zijn gehele leven blijven achtervolgen. Walther overleed dit weekend vermoedelijk achter de tralies. Bij de start van de dramatische Indy 500 in 1973 verloor de auto van Steve Krisiloff snelheid en het produceerde een trechterhals toen de rest van het veld weg accelereerde. Walter botste met de Eagle van Jerry Grant en maakte een luchtreis waarbij de brandstoftanks openscheurden en direct in brand vlogen. Verschillende andere auto’s crashten vervolgens tegen de auto van Walther, die overigens redelijk snel uit zijn benarde positie bevrijd werd. Walther liep meer dan 40% brandwonden over zijn gehele lichaam op. Ook verschillende toeschouwers liepen brandwonden op. Later in de wedstijd liep Swede Savage eveneens brandwonden op. Hij stierf ruim een maand later.

Verslaving aan pijnstillende middelen deden hem in de rest van zijn leven meermaals achter de tralies belanden. De constante vraag naar vaak verboden pijnstillende middelen liep zo hoog op dat Walther in 2007 zelfs tot drie jaar werd veroordeeld.

Toch keerde Walter in 1974 weer terug op de Brickyard en eindigde als 17e. Wel had hij de twijfelachtige reputatie om in de zeventiger jaren driemaal achtereen als laatste in de Indy 500 te eindigen. Ook in hydroplane-powerboats en NASCAR probeerde de redelijk talentloze Walther zijn geluk. Een 12e plek in de 1976 Daytona was zijn beste resultaat. Ook probeerde hij een carrière als acteur op te bouwen en was te zien in de fameuze “Dukes of Hazard” en “The Rockford Files”.

Salt Walther, eigenlijk David, was afkomstig uit een zeer gefortuneerde familie van staalmagnaten, die o.a. ook de pogingen van Juan Manuel Fangio in het midden van de vijftiger jaren op de Brickyard financierden. Vanwege zijn escapades op het water kreeg Walther de bijnaam Salt. Zijn broer George verongelukte in 1974 eveneens tijdens een autowedstrijd. Salt Walther werd slechts 65 jaar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet