Algemeen

Dragracing: Jan Frank de Wagt bouwt snelste Impreza ter wereldOm de nieuwe auto naar wereldrecords te stuwen, moest er ook op motorisch gebied flink worden ingegrepen. “De oude motor konden we verkopen en in de nieuwe auto komt een 3,3 liter 6-cilinder Subaru motor, oorspronkelijk afkomstig uit een hier niet zo bekende Subaru SVX, een futuristisch model uit de jaren '90. De motor wordt opgebouwd door Andy Forrest Performance, het Schotse bedrijf dat eerder al soortgelijke motoren van rond de 950 tot 1.200 pk bouwde. Bij mijn motor wordt gemikt op 1.400 tot 1.500 pk en met een gewicht van de auto inclusief rijder van rond de 900 kg moet daar wel gang in zitten. Omdat het bouwen voor mij een belangrijk onderdeel van de hobby is en ik er ook alles van wil weten, zal ik zelf bij het bouwen van de motor betrokken blijven”, blikt De Wagt al vooruit. “Tot slot wil ik eigenlijk ook nog dat de auto streetlegal wordt, al weet ik dat dit begrip in Engeland ‘iets’ ruimer ligt dan in Nederland.”

wagt_05

Veel werk
Dan is er natuurlijk nog één grote vraag, wanneer is de auto voor het eerst op de dragstrip te bewonderen? “Dat is een beetje afhankelijk van tijd en geld. Uiteraard kost het allemaal erg veel geld en hoewel de body bij Webster al op het chassis zit en ook de motor in Engeland zal worden ingebouwd, gaan er als de auto straks in Nederland is nog heel veel uren inzitten om hem raceklaar te maken. Ik hoop ergens in de loop van 2013 de eerste runs te kunnen doen, want ik ben er afgelopen seizoen achter gekomen dat ik, net als zoveel racers, een erg slecht toeschouwer ben. Deze stap is voor mij een droom die uitkomt. Dat er met de oorspronkelijke Impreza-body in dit nieuwe project nog een stukje van de oude auto zit, maakt het helemaal speciaal. Ik wil daarom ook het originele chassisplaatje overzetten in de nieuwe auto”, aldus De Wagt tot slot. Als de Impreza straks op de dragstrip staat, heeft Nederland er een unieke auto bij, die ook internationaal volop de aandacht zal trekken. En dat is ook voor het Nederlandse dragracen een goede zaak.

wagt_06

De vorderingen aan de Subaru zijn te volgen via de facebookpagina Scoobyfreaks. In de loop van januari 2013 gaat ook de website Scoobyfreaks.com online.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet