IndyCar

Indycar: Indycar blijft financieel zorgenkindje

Waarschijnlijk moeten de Indycarteams het in 2013 met minder geld stellen. Volgens berichten uit Indianapolis gaat er flink in het z.g. Leader Card programma bezuinigd worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto Indycar

ws_start
Gaat het financieel ooit nog goed komen ?

Indycar blijft financieel zorgenkindje
Volgens de verdeelsleutel(TEAM), die in 2008 werd ingevoerd hebben Indycarteams die zich voor een geheel seizoen inschrijven recht op een vast bedrag. Per ingeschreven auto werd 875.000 Euro uitgekeerd. Voor 2013 gaat dit bedrag met 10% verminderd worden. Teams zullen het in 2013 met slechts 785.000 Euro per auto moeten stellen.

Daarmee zet de neergaande lijn zich voort. Tussen 2008 en 2010 kon er nog in de Top 24 tussen de 1.2 en 1.3 miljoen dollar uitgekeerd worden. Randy Bernard besloot vorig jaar alleen in de Top 22 nog in de financiële koek te laten delen. Door de nieuwe bezuinigingen in Indycar zal er in 2013 aan de teams maar liefst 2.5 miljoen dollar minder uitgekeerd gaan worden.

Vermoedelijk steekt het Hulman/George concern achter deze bezuinigingen. Op deze manier willen zij de verliezen in Indycar compenseren. Door de doubleheaders in Texas, Toronto en Detroit zullen de reis en transportkosten aanmerkelijk lager uitvallen. De prijs voor reserve-onderdelen zal voor deze wedstrijden wel eens aanmerkelijk hoger uit kunnen pakken. Door de doubleheaders wordt de kalender wel van 19 naar 15 evenementen gereduceerd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet