V8 Supercars

V8 Supercars: Stijlvol afscheid Team Vodafone. Afscheidszeges Ford en Holden. Medical Car geramd

Team Vodafone heeft het huidige V8 Supercartijdperk in stijl afgesloten. Met een zege in Race 1 en een vijfde plek in de tweede wedstrijd zorgde Craig Lowndes voor de perfecte kampioenschapseindstand voor Triple Eight Team Vodafone. FPR-coureur Mark Winterbottom won de tweede wedstrijd in Homebush. Voor Shane van Gisbergen eindigde het V8 Supercartijdperk in een teleurstellend afscheid.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Team Vodafone/FP/BJRacing/SBR Racing

lowndes_flying_homebush
De in McLaren Vodafone-kleuren gespoten Team Vodafone Holdens vloog op Homebush
naar de zege. 89e overwinning voor Craig Lowndes.

Stijlvol afscheid voor Team Vodafone.
Triple Team Eight heeft hoofdsponsor Vodafone het perfecte afscheid bezorgd. De eerste wedstrijd op het stratencircuit van Homebush(het voormalige Olympische Park in Sydney werd op magistrale wijze door Craig Lowndes gewonnen. Sydney werd door een hittegolf geteisterd maar kort voor de kwalificaties van de eerste race begon het te regenen waardoor de Team Vodafone Holdens van kampioen Jamie Whincup en teamgenoot Craig Lowndes zich slechts als 14 en 16e wisten te kwalificeren. Vier safetycar-interventies zorgden ervoor dat beiden zich strategisch naar voren konden werken. Bij de allerlaatste stop besloot men Lowndes prioriteit te geven en hij kwam daardoor als tweede achter SBR-coureur Tim Slade terug op de baan. In de 61e ronde ging de Team Vodafone-Holden definitief aan de SBR-coureur voorbij. Lowndes behaalde daarmee zijn 89e V8 Supercar-overwinning.

Voor de tweede wedstrijd hadden de Team Vodafone Holden’s zich als vijfde en 24e gekwalificeerd. In de tweede wedstrijd eindigde Lowndes als derde en teamgenoot Whincup als vijfde. Met zijn tweede plek eindigde Lowndes voor het achtste achtereenvolgende jaar in de Top 4 van het V8 Supercarkampioenschap. Dit seizoen behaalde hij vier poles, zeven overwinningen en maar liefst 14 podiums. Voor het team viel de balans nog beter uit. In totaal behaalde men 19 overwinningen, 11 poles, vier dubbelzeges en 38 podiumresultaten. Tevens won men de Bathurst 1000 en Team Vodafone pakte in de laatste vijf jaar maar liefst viermaal de titel bij de teams.


2012_afscheid_svg
Vele handtekeningen van iedereen uit de pitlane en het SBR Team sieren de
Ford Falcon van SVG.

Teleurstellend afscheid voor Van Gisbergen
Het afscheidsweekend van Shane van Gisbergen in de V8 Supercars eindigde uitermate teleurstellend. In beide wedstrijden kwam de SBR-coureur eigenlijk niet verder dan de eerste ronde. In de eerste wedstrijd gaf de Holden van Tony D’Alberto Van Gisbergen in de eerste ronde gewoon te weinig ruimte. De SBR Ford Falcon toucheerde echter de muur. Met de gehavende Falcon probeerde SVG alsnog de pits te bereiken. En exact op het moment dat de medicalcar Van Gisbergen aan de linkerkant passeerde brak vermoedelijk de onderste “wishbone”. Van Gisbergen: “Ik probeerde met die auto nog de pits te bereiken, ik reed misschien nog geen 20km/u, maar plotseling brak het ding naar links uit. Ik probeerde de muur niet te raken, maar opeens was daar de medical car. Er viel nog iets te lachen, maar het was niet leuk.” In de tweede wedstrijd brak er al in de eerste ronde een differentieel.De Medicalcar moest na dit incident worden afgeschreven.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet