Diversen

Internationaal: GF2012: Esmeijer en Detige houden eer hoog. De Ruwe verplicht tot opgave

Na een week van spanning en strijd was het vandaag tijd voor de grote finale van de Rotax Grand Finals in Portugal. Na het rijden van de prefinales was nog alles mogelijk voor onze Junioren, Senioren en DD2’ers. De nieuwe wereldkampioenen zijn Harry Webb, Charlie Eastwood, Christiano Morgado en Ben Cooper. Janneau Esmeijer reed voor wat hij waard was en werd schitterend tweede bij de Junioren.

Tekst: Philippe De Roeck 

De eerste finale van de dag was die van de Rotax Junioren. Hierin stonden Janneau Esmeijer, Stefano van Galen en Lars Lamborelle aan de start. Esmeijer kon als vijfde vertrekken, van Galen als zesde en Lamborelle als twaalfde. De lichten sprongen uit en de Junioren konden uitmaken wie de wereldkampioen zou worden. Vanaf ronde één ging het er hard en spannend aan toe. Onder andere Stefano van Galen kwam in die openingsronde al naast de baan terecht. Janneau Esmeijer die net voor van Galen startte bleef wel op de baan en kon meteen de strijd aangaan met de kop van het veld. Dat deed de TKP rijder ook, enkel die ene Britt die hem ook in de Rotax Eurochallenge net te snel af was, Harry Webb kon hij niet voorbij. De eerste Wereldtitel van de dag ging richting Groot Brittanië. Esmeijer kon niet anders dan tevreden zijn met een schitterende tweede plek. Na een crash en een DQ tijdens de series is dit een prachtig resultaat! Ook Lars Lamborelle kreeg af te rekenen met de nodige pech deze week. Hij mag uiterst tevreden zijn over de zesde plaats die hij behaalde in de finale. Stefano van Galen werd na een slechte openingsronde zeventiende.

Bij de Senioren was de kans op een Nederlandse overwinning redelijk klein. Willem Jan de Loos en Jordi van Moorsel hadden aanvankelijk wel wat kansen maar na de prefinale zag het er toch wat minder goed uit. Dat wil niet zeggen dat de strijd niet meer spannend was, in tegendeel. Sasahara mocht van op pole vertrekken. De Japanner draaide aanvankelijk goed mee maar de mannen met meer ervaring gingen één voor één voorbij aan Sasahara. Ook Pierce Lehane kende een lastige finale. Vooraan ging de strijd vooral tussen Eastwood, Hodgson en Brand al zat de hele top tien akelig kort bij elkaar. Na heel wat positie wisselingen kwam Charlie Eastwood uiteindelijk aan kop. De Ier stond deze plaats niet meer af en won met een, voor deze GrandFinals uitgedrukte, mooie voorsprong van twee seconden. Edward Brand kwam van een zevende startplek maar sneed mooi doorheen het veld richting de vice wereldtitel. Oliver Hodgson is de tweede Britt die mee op het podium mag. Jordi van Moorsel maakte drie plaatsen goed en werd veertiende.

Christiano Morgado won in 2003 en 2011 de GrandFinals en ook de prefinale deze ochtend kwam op naam van Morgado. Uiteindelijk werd ook de finale gewonnen door de Afrikaan met een hele nipte voorsprong op Scott Campbell. Ook David Griffiths finishte binnen de seconde van de nieuwe wereldkampioen. Dennis Kroes werd tiende nadat hij in de wedstrijd terugviel naar een 24e plek. Kroes reed de race van zijn leven en kwam terug aansluiten op een tiende plek.

Pech en tegenslag stond centraal voor onze landgenoten deze week. Maar wat Xen de Ruwe meemaakte kan beschreven worden als het grootste drama van de week. De Ruwe was op geen enkel foutje te betrappen deze week. Hij startte de finale als tweede naast de eeuwig snelle Ben Cooper. Mathias Detige kon als zesde van start, Roy Bakker als tiende. Tom Dielissen en Leon de Visser moesten van buiten de top 20 komen. Zoals verwacht kwam Cooper als eerste door na ronde één. De Ruwe was na zijn start aan de buitenkant teruggevallen naar een vierde plek. Mathias Detige verloor ook een plekje en kwam als zevende door. In een mum van tijd ging de Ruwe weer op kop. De Belg sloeg een klein gaatje ten opzichte van Cooper. Weinig leek de Ruwe nog in de weg te staan tot halverwege de zesde ronde. Bij het uitkomen van de voorlaatste bocht leek al het vermogen weg te vallen. De Ruwe reed in een slakke gang verder tot hij de kart moest parkeren. Ook vorig jaar moest Xen de Ruwe aan de kant in de finale met pech. De hele top tien kwam weer samen en daar maakte Detige mooi gebruik van. Hij reed snel naar voren en pakte de laatst overgebleven podiumplek. Ook bij het ingaan van de laatste ronde had Mathias Detige deze plek nog vast. Helaas kwam Kyle Ensbey de Belg nog voorbij. Constantis Calko werd tweede, Ensbey derde. Detige moest tevreden zijn met P4. De Nederlanders kwam niet echt naar voren tijdens de finale. Bakker bleef hangen rond een tiende plek. Hij werd dan ook tiende. Leon Visser en Tom Dielissen werd 22e en 23e.

Na de wedstrijd heeft de wedstrijleiding besloten dat Kyle Ensbey onreglementair voorbij Detige is gegaan. Detige schuift hierdoor een plaatsje op en pakt een derde positie in de eindklassering!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet