Diversen

Internationaal: GF2012: Reacties van Team Holland na een dag vol racen!

steeman_donderdag Een belangrijke dag is achter de rug in Portimao. Vandaag stond in het teken van series. Heel wat Nederlanders en Belgen verschenen aan de start. Voor de ene draaide de dag uit op euforie, voor de andere was het drama. AUTOSPORT.nl vroeg aan de Nederlanders wat zij van de dag vonden!

Tekst: Philippe De Roeck Foto’s: Dimitri van Beveren

We beginnen met de snelste Junior van de dag, Stefano van Galen. “Het is een geweldig evenement, iedereen rijdt met hetzelfde materiaal en dat maakt toch wel een verschil.” Over de kart toonde van Galen zich uiterst positief. “De kart gaat super” en dat zagen we ook van Galen zette een sterke kwalificatie neer en won een heat. “Wel jammer dat we redelijk weinig rijden in vergelijking met de tijd die we hier doorbrengen.” Voor die andere Junior rijder, Lars Lamborelle, liep de kwalificatie lang niet zoals verwacht: “Over de kwalificatie zijn we niet tevreden. Dit kwam met name door de harde wind waardoor je goed in de slipstream moest rijden om een snelle tijd neer te zetten.” 

Janneau Esmeijer heeft liever de temperaturen van Al Ain.”Het is een stuk kouder dan in Al Ain maar mooi het evenement is mooi. Ik ben weer blij om hier te staan.” De kwalificatie viel erg tegen voor Esmeijer. “Je kunt weinig afstellen dus we proberen het beste eruit te halen. De baan is niet zo technisch maar de slipstream speelt een belangrijke rol.” Ook voor Sam Schippers is dit een indrukwekkend event! “Dit is het mooiste event waar ik ben geweest. Een schitterende baan met vele bochten en hoogteverschil. Je moet slim zijn om naar voren te rijden.” Schippers is tevreden over de Birel “Alleen komen we motorisch wat te kort en dat scheelt een pak op een evenement waar het niveau hoger ligt als op een EK” Net zoals zijn collega’s is ook Pepijn Steeman verbaast over het evenement. “Het niveau ligt onwaarschijnlijk hoog en er is veel concurrentie.” De baan is niet echt spannend vertelt Steeman. “Motorisch valt het erg tegen. Tijdens de kwalificatie zat ik  in een wat langzamere groep waardoor ze elkaar gingen inhalen en dus viel het wat tegen.”

de_loos_dinsdag

In de DD2 staat Roy Bakker aan de start. De Energy rijder maakt deze week kennis met de Mach1. De motor was echter een pijnpunt:.”De motor liep erg slecht, we hebben zowel de zuiger als de cilinder moeten vervangen.” Bakker toont zich toch positief ingesteld. “Het doel is om vanaf nu iedere serie binnen top 10 te eindigen.De baan op de vorige Grand Finals was wel mooier en technischer, je bent hier meer afhankelijk van anderen.” Aldus Roy Bakker.

Tom Dielissen staat ook aan de start in de DD2: “Het is erg gaaf, we moeten wel lang wachten tussen de heats maar het evenement is erg goed opgezet.” Dielissen vindt het circuit erg mooi en technisch en ook over de kart is hij erg tevreden. “Doordat het begon te regenen viel de kwalificatie wat tegen maar we hopen op verbetering!”

Voor Jordi van Moorsel ging het van hoogtes naar laagtes. “De baan is super maar je bent ook afhankelijk van anderen. Ik was hier al eerder komen trainen maar de kart voelt nu ook goed aan, net zoals de motor.” Net zoals alle anderen is van Moorsel ook erg tevreden van de organisatie. “Al heb ik toch liever de warme temperaturen van Al Ain…”. Willem-Jan de Loos was erg onder de indruk van de opgestelde karts: “Dat was erg indrukwekkend. We staan met alle landen bij elkaar. Hierdoor heb je wat minder privacy maar het is wel erg leuk.” Voordat de Loos afzakte naar Portugal bekeek hij de baan al op internet. “Daar leek het erg saai maar  de baan is in het echt erg mooi door alle hoogteverschillen en diversiteit aan bochten” Een nieuwe cilinder en carburator voor Berry Torenvliet bleek nog steeds niet voldoende. “De kwalificatie viel tegen door de motorproblemen waar we al een hele week last van hebben. Ook moest ik wel wennen aan de remmen van de kart”

torenvliet_maandag

Dennis Kroes vindt de GrandFinals lijken op de Wintercup. “Veel wind en koud maken het niet altijd even makkelijk. We staan allemaal samen in een tent en daar is wat weinig licht. De kart voelt goed aan maar we hebben wat weinig tijd om alles te testen en ook motorisch komen we net wat te kort.”

Morgen is er een nieuwe dag. De Nederlanders zullen alles moeten geven om zich te verzekeren van een gunstige startplek in de finale, of second chance heat.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet