Diversen

Internationaal GF2012: Pechduivel hangt boven Nederlanders, de Ruwe domineert DD2

steeman_donderdag

We gaan stilletjes aan richting de voorlaatste dag van de Rotax GrandFinals. Vandaag stond in het teken van racen, racen en racen. De series van vandaag zullen bepalen wat de startopstelling voor de prefinale van zaterdag zal zijn.  Iedere rijder werkte vandaag 3 series af. Voor onze Nederlanders en Belgen leidde dat tot enkele blije en triestige gezichten.

Tekst: Philippe De Roeck, Raymond Lansink. Foto’s: Dimitri van Beveren

Sam Schippers moest als eerste Nederlander aan de slag vandaag. Hij reed in de eerste heat naar een 20e plek. Eindelijk is het motor probleem gevonden bij Schippers. De carburator trok valse lucht vanuit de vlotterkamer. Vanaf nu rijd Sam Schippers weer met volg vermogen! Polesitter Bruno Borlido haalde zijn slag thuis door de race te winnen. Het eerste succes kon genoteerd worden op naam van Stefano van Galen die schitterend de tweede heat van de Junioren tussen groepen C-D won. Van Galen is in uitstekende vorm deze week! Lars Lamborelle heeft de snelheid ondertussen ook te pakken. De Nederlander werd vierde. Janneau Esmeijer haalde de finish niet na een heftige klapper waarbij het chassis krom ging. Esmeijer werd als schuldige aanzien voor deze crash en krijgt er nog een DQ bovenop. Tijdens de derde Junior heat zagen we een spannende strijd vooraan. Borlido kwam als eerste weg maar Josh White zat vlak op de bumper en ging er enkele ronden verder al voorbij. Borlido toonde echter wel zijn racetalent en nam de kop weer over van White. Esmeijer reed op dat moment als zesde rond. Borlide haalde het voor White en Esmeijer die derde werd en van start kon gaan op een nieuwe Birel. Lars Lamborelle werd 27e, ook na een crash.

De volgende heat ging tussen groepen B en D met op een tweede startplaats de Nederlander Stefano van Galen. Na zeven spannende ronden kwam Webb als eerste voorbij start finish. Stefano van Galen kende een matige start en kwam als vijfde voorbij tot hij van de baan werd gezet. Sam Schippers maakte ruim 10 plaatsen goed en werd 13e, Pepijn Steeman werd 23e. Stefano van Galen moest genoegen nemen met een 26e plek.

kroes_donderdag

Bij de Senioren is Willem Jan de Loos ijzersterk bezig. Hij werd achtste in de eerste Senior Heat die gewonnen werd door Pierce Lehane. Michael Cool werd 25e. Jordi van Moorsel zag een sterke uitslag verdwijnen na een DQ. Berry Torenvliet heeft nog steeds problemen met de motor. Ook na drie keer naar de organisatie te stappen is dit probleem nog niet verholpen. Torenvliet werd 29e in de eerste serie. Pierce Lehane vertrok als eerste tijdens de derde Senior Heat. Hij nam ook meteen kopstart met van Moorsel vlak achter hem op P2. Willem Jan de Loos kwam als vijfde door na één ronde. Aan Lehane was niets te doen. Peter Bezel nam de tweede plaats nog over van van Moorsel, die derde werd. De Loos werd sterk zevende, Michael Cool werd 32eDe volgende Senior heat ging tussen groepen B en D. James Singleton behield zijn eerste plek al duurde dat niet lang want Harrison Scott nam de leiding over en reed naar winst voor Charlie Eastwood en Ed Brand. Berry Torenvliet werd 17e.

lamborelle_donderdag

Dennis Kroes en Christophe Adams stonden samen aan de start van de tweede DD2 Masters heat. Adams werd mooi vierde, Dennis Kroes zat er ook goed bij met een achtste stek. De derde serie bij de DD2 Masters werd gewonnen door David Griffiths voor Alan Rudolph en Henry Martin. Christophe Adams werd zevende. Dennis Kroes kwam in de vierde serie weer in actie waarin hij achtste werd. Scott Campbell was de winnaar van deze wedstrijd

Xen de Ruwe had zijn eerste overwinning in de DD2 meteen beet. Overtuigend won hij de eerste serie startend vanaf pole. Mathias Detige begon als tiende aan de race en eindigde zevende! Nicholas Latifi en Cody Hodgson werden tweede en derde. De andere landgenoten moesten aan de slag in de tweede DD2 heat. Shaun Slavin vertrok hier vanaf pole maar Ben Cooper ging er erg mooi voorbij. Hij nam vlak na de start de buitenkant van bocht twee en drie en reed vlotjes naar winst voor Slavin. Roy Bakker deed het goed met een mooie vijfde plek en ook Leon Visser en Tom Dielissen gingen hard over het asfalt. Zij werden respectievelijk elfde en veertiende. Kopstart voor serie drie was opnieuw voor de Ruwe. Hij hield deze positie vast tot ronde zes. Nicholas Latifi kwam de Ruwe voorbij in de eerste bocht. Snel zette de Ruwe orde op zaken door een ronde later opnieuw voorbij Latifi te gaan die hierdoor terugviel naar P4. Kevin Lüdi nam de tweede plek over en ging ook voorbij aan de Ruwe. In de negende ronde plaatste Shaun Slavin een aanval op de Ruwe die helemaal mislukte. De Ruwe werd terug verwezen naar P4. Roy Bakker reed rond de brokken en werd zevende. Tom Dielissen werd 23e. Shaun Slavin viel na het contact met de Ruwe, uit. De vierde heat van de DD2 rijders kwam pas na een rode vlag terug op gang. Na tussenkomst van de wedstrijdleider kon Simon Wagner kon de kopstart behouden, Ben Cooper volgde op een tweede plek. Cooper vond toch een gaatje om Wagner te passeren en trok langzaamaan een gaatje. Cooper won voor Wagner. Mathias Detige werd zevende, Leon de Visser zestiende.

De dag zit er op in Portugal. Morgen gaan de series verder en dan weten we wie er rechtstreeks doorgaat naar de finale en wie zich zal moeten plaatsen via de second chance heats!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet