Algemeen

Dragracing: Pro Dutch Racing Camaro op weg naar Amerika

joosten_usa_01

Een schuiver tijdens de kwalificaties voor de NitrOlympX maakte in augustus een voortijdig einde aan het seizoen van Robert Joosten en zijn Pro Dutch Racing Camaro. Na alle opties op een rij te hebben gezet, is de auto nu onderweg naar Amerika om daar bij Alan Pittman Race Cars gerepareerd te worden. Aansluitend zal het team zelf ook naar Amerika afreizen om de Camaro aan een uitvoerig testprogramma te onderwerpen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Na de eerste drie wedstrijden van het seizoen 2012 bezette Robert Joosten in het FIA Europees Kampioenschap Pro Modified een keurige vierde positie. Met hoge verwachtingen ging Pro Dutch Racing dan ook in augustus richting Hockenheim voor het begin van de tweede seizoenshelft. Helaas werden de rijders in Duitsland geconfronteerd met een uiterst gladde baan waarvan de Nederlander het belangrijkste slachtoffer werd. Bij de burn out voor zijn eerste kwalificatierun ging de Pro Dutch Camaro iets scheef en hoewel Joosten op tijd van het gas ging en corrigeerde, bleef de auto op het gladde asfalt doorglijden en belandde met de neus in de muur. Met binnen vier weken de overige twee wedstrijden van het FIA Europees Kampioenschap kwam daarmee in Hockenheim een voortijdig einde aan het seizoen van Pro Dutch Racing.

joosten_usa_02

Na alle opties op een rij te hebben gezet, staat nu niet alleen de ‘70 Camaro op de boot richting Amerika, maar is ook de Pro Dutch Racing truck met alle race-toebehoren onderweg naar de States. Als alles volgens plan verloopt, moet de kostbare lading rond 22 december in Amerika aankomen. Vervolgens gaat het richting Alan Pittman Race Cars, waar de voorzijde van het beschadigde chassis zal worden gerepareerd en de neus hersteld. Hoewel het team de auto zelf al volledig gecontroleerd heeft, zal bij Pittman alles nog een keer worden nagelopen en zal de Pro Dutch Camaro tevens van de laatste updates worden voorzien. Alan Pittman Race Cars is een relatief kleine chassisbouwer die vooral bekendheid kreeg met de auto’s die het bedrijf maakte voor Mel Bush. Daarnaast is Pittman al jaren zelf actief als coureur in de American Drag Racing League (ADRL) en behaalde daar dit seizoen zelfs een titel. Als de werkzaamheden bij Pittman zijn afgerond, vertrekt de Camaro richting de werkplaats van Troy Critchley van waaruit, ook door de teamleden van Pro Dutch Racing zelf, verder aan de auto gewerkt zal worden.

joosten_usa_03

Aansluitend gaat Pro Dutch Racing begin 2013 in Amerika uitgebreid met de Camaro testen. Pas nadat alle set-ups uitvoerig zijn geprobeerd, zullen truck, trailer en raceauto weer richting Europa komen voor het FIA Europees Kampioenschap 2013 dat eind mei van start gaat met de Main Event op Santa Pod.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet