V8 Supercars

V8 Supercars: Scott McLaughlin kampioen V8 Supertourer

De 19-jarige Scott McLaughlin heeft op het circuit van Ruapuna in het Nieuw Zeelandse Christchurch de allereerste V8 Supertourer titel op zijn naam geschreven. Hij won de titel na een incident met titelrivaal Greg Murphy. In beide wedstrijden werd de V8 Supercar-coureur zelfs door zijn tegenstanders op de korrel genomen. Chris van der Drift eindigde met Tim Edgell als derde in de tweede wedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s V8 Supertourer/NZ

2012_v8_stvdd_leading_final
Chris van der Drift was tijdens de V8 Supertourer finale een klasse apart. Jammer dat
co-rijder Tim Edgell de overwinning verspeelde.

Scott McLauglin kampioen. Blunder co-rijder nekt goede klassering Van der Drift
Voor Scott McLauglin was een overwinning en een overall zege voldoende om zich de allereerste V8 Supertourer kampioen te kunnen noemen. McLaughlin nam direct in de eerste wedstrijd de kop gevolgd door de Ford Falcon van Ant Pedersen/Alex Davison. In de 25e ronde nam V8 Supercar-coureur Jono Webb het stuur van de Holden over. Alex Davison, die het stuur van Pedersen had overgenomen, zette V8 Supercar-collega Webb behoorlijk onder druk maar een touché met een andere deelnemer beroofde hem van een goede klassering. Hij viel naar de 8e plek terug. Andy Booth/Tony D’Alberto eindigden met een Holden als tweede.

Greg Murphy zag zijn titelkansen langzaam wegslinken nadat hij in de eerste bocht door Steve Owen werd geraakt. Owen liep voor zijn actie een “drive-through” op. Greg Murphy: “Ik weet nog niet eens waarom ik van achteren door Steve Owen werd geraakt. Ik zat ingesloten tussen Ant Pedersen en Scott McLauglin. Als ik was blijven zitten van waar ik zat dan had ik een crash veroorzaakt, dus ik ging van het gas waardoor Owen ineens bij mij aan de binnenkant zat. Ik weet niet wat er gebeurde maar ik hoorde een grote dreun en toen was het eigenlijk over.”

2012_v8_stvdd_gr_final
Chris van der Drift is zwaar teleurgesteld.

Van der Drift van zege beroofd
Met een auto die duidelijk minder was nam Chris van der Drift direct de kop en wist tot aan zijn reguliere stop zelfs een voorsprong van meer dan drie seconden op de concurrentie op te bouwen. Co-rijder Tim Edgell werd direct door V8 Supercar-veteraan Greg Murphy onder behoorlijke druk gezet. Omdat Edgell Murphy op nogal robuuste wijze afblokte werd hij door de sportcommissarissen met een penalty van vijf strafseconden beloond. Daardoor speelde de combinatie Van der Drift/Edgell de kans op een fraaie zege in de tweede wedstrijd.

2012_vst_final_honden
In Nieuw Zeeland hebben ze niet alleen gridgirls maar ook gridhonden! De hond
schijnt veel belangstelling voor de Holden te hebben........


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet