NASCAR

NASCAR: Historische terugblik Dodge

Het Amerikaanse Dodge, dat toch altijd wat in de schaduw stond van General Motors en Chevrolet, won dit jaar voor het eerst sinds 37 jaar de NASCAR Sprint Cup. Voor teambaas Roger Penske was het zijn allereerste Sprint Cup titel.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_montoya_2007
Het lijkt alweer zo lang geleden maar Juan Pablo Montoya behaalde zijn eerste NASCAR
successen voor het team van Chip Ganassi met een Dodge Avenger in 2007. Hier op
Sonoma.

Historische terugblik Dodge
Brad Keselowski bezorgde Dodge dit jaar de eerste NASCAR Sprint Cup-titel sinds 37 jaar. Bovendien zorgde Keselowski ervoor dat de organisatie van Roger Penske naast de vele Indycar-titels voor het eerst de NASCAR Sprint Cup won. Hoewel Dodge aan het begin van het seizoen voor 2013 een nieuwe auto aankondigde zal men in 2013 niet van de partij zijn. De Penske-organisatie stapt over naar Ford. De reden is duidelijk. Ford betaalt bij Team Penske een groot bedrag voor de research en ontwikkelingskosten. Bij Dodge was men niet in staat om deze bedragen voor het seizoen 2013 vrij te maken. Roger Penske verklaarde eerder dit seizoen wel de hoop te hebben dat Dodge in 2013 weer op de circuits terugkeert. Een aanbod van Dodge om als satellietteam te opereren liep de afgelopen zomermaanden op niets uit.

In het verleden nam Dodge al eerder afscheid uit de NASCAR-wereld. Begin van deze eeuw keerde het Amerikaanse traditiemerk weer terug op de circuits. In het eerste comebackjaar behaalde men direct een overwinning met Sterling Marlin. In 2008 bezorgde Kasey Kahne het merk de 200e NASCAR Sprint Cup-overwinning op Pocono. Maar ook Juan Pablo Montoya bezorgde het merk bekendheid. Hij won zijn eerste Nationwide-wedstrijd in Mexcio in 2006. In 2007 brak Montoya in de NASCAR-wereld door met een zege op Sonoma in de Sprint Cup-series. Ook won hij op 4 maart van dat jaar zijn allereerste wedstrijd in de Nationwide-series in Mexico City met een Dodge Charger.Voor Team Penske was de Daytona 500 in 2008 een hoogtepunt toen men met Ryan Newman en Kurt Busch een dubbeloverwinning scoorde. Het hoogtepunt voor dit klassieke merk kwam afgelopen zondag in Miami Homestead toen Brad Keselowski het merk de allereerste NASCAR Sprint Cup-titel sinds 1975 bezorgde en de Penske-organisatie haar allereerste titel in de NASCAR Sprint Cup-series. Voor de Dodge-fans jammer dat het merk voorlopig een “sabbitical period” inzet.


montoya_mexico_2007
Allereerste NASCAR-overwinning voor Montoya in Mexcio Maart 2007. Hij won hier
met een Ganassi/Sebates Dodge Charger in de Nationwide-series.


Maar autosport.nl dook nog op de volgende pagina's nog verder in de Dodge
archieven. Kijkt u maar eens op de volgende pagina's.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet