NASCAR

NASCAR: Penske-coureur Brad Keselowski wint NASCAR titel. Materiaalpech nekt Jimmie Johnson!

Penske-coureur Brad Keselowski had aan een 15e plek in Miami Homestead voldoende om zijn eerste NASCAR Sprint Cup titel veilig te stellen. Jimmie Johnson zag zijn titelkansen met een aandrijvingsprobleem in de 224e ronde definitief in rook opgaan. Teamgenoot Jeff Gordon won met de strategie die voor Johnson bedoeld was.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_keselowski_kampioen
Het enfant terrible van de NASCAR Sprint Cup, Brad Keselowski wint zijn eerste titel.


Penske coureur Brad Keselowski wint NASCAR Sprint Cup
Een 15e plek en één ronde achterstand waren voor Brad Keselowski voldoende om zijn eerste NASCAR Sprint Cup titel veilig te stellen. In de 214e ronde kondigden zich de eerste perikelen bij Jimmie Johnson aan. Een wielmoer werd bij een routinestop niet conform reglement vastgezet en de Hendrick Motorsports-coureur moest nogmaals naar binnen. Tien ronden later viel de definitieve beslissing. Een kapotte aandrijfsas beroofde Johnson van zijn zesde NASCAR Sprint Cup titel. Johnson beschikte over een auto die goed was voor de overwinning. Keselowski besefte dit terdege. “Hij zou deze race gewoon gewonnen hebben en dat wist ik. Hij was vandaag gewoon de beste. Wij waren gewoon niet snel genoeg.Dit geef ik eerlijk toe, maar mijn team heeft het nooit opgegeven. Als ik gewonnen had, had het misschien nog een beter gevoel gegeven.” zegt de kersverse kampioen na afloop.

Jimmie Johnson was zwaar teleurgesteld. “Dit is hartverscheurend. Wij deden wat wij moesten doen. Veel druk op de No 2 uitoefenen. Maar “that’s racing” Dit had ik niet onder controle maar volgend jaar zullen wij terugslaan” aldus de Hendrick Motorsports-coureur.Keselowski blijft enfant terrible
Hoewel Keselowski(28) volwassener geworden is, blijft het een enfant terrible. In de uitloopronde kon hij het niet laten om alsnog een foto te twitteren met de tekst “We did it”. Ook vertelde hij dat hij inspiratie had geput uit een Ray Lewis-video. “ Gedurende mijn gehele leven heeft men mij verteld dat ik niet groot genoeg, niet snel en sterk genoeg ben. Niemand is dit. Het duurde een jaar voordat ik mij realiseerde dat niemand dit is. Alleen een team is sterk genoeg” aldus Keselowski. In bijzijn van teambaas Roger Penske en HMS teameigenaar Rick Hendrick verklaarde Keselowski, nu hij de NASCAR Sprint Cup titel gewonnen had, dat het hoog tijd werd om de komende week eens een celebrity te daten!

Keselowski bezorgde teambaas Roger Penske iets dat zijn organisatie al drie jaar lang in de Indycarseries moest ontberen, nl. het winnen van een kampioenschap. Ook voor Dodge is dit een perfect afscheid uit de NASCAR Sprint Cup. Het merk won in 1975 voor de laatste maal de titel. Voor de Penske-organisatie, die volgend jaar naar Ford overstapt, betekende het de allereerste NASCAR titel.

2012_johnson_out
Geen zesde NASCAR Sprint Cup titel voor Jimmie Johnson.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet