WTCC

WTCC: Muller wint superspannende race, titelstrijd blijft open

121118_wtcc_macau_r1_crash
Typisch Macau: chaos na de start in Lisboa

In een wedstrijd vol spektakel heeft Yvan Muller zijn eerste WTCC-overwinning in Macau behaald. Weliswaar reed de Fransman korte tijd achter zijn Britse Chevrolet-teamgenoot Rob Huff, nadat die hem met een spectaculaire manoeuvre in Lisboa inhaalde, maar toen Huff even later zijn auto in de vangrails reed en flinke schade opliep, kreeg Muller de leiding weer in handen. Vervolgens won hij voor Menu en Monteiro, die Honda het eerste podium in de WTCC bezorgde. Tom Coronel kwam als eerste uit een kettingbotsing in de eerste ronde en eindigde als zesde.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


Bij de rollende start blijft Huff aan de leiding. Muller pakt bij het uitkomen van Mandarin de kop. Daarachter volgen Menu, Tarquini, Monteiro en O’Young. Bij het aanremmen van Lisboa gaat het mis: Bennani rijdt in de bandenstapels, Michelisz kan ook geen kant op, D’Aste gaat in de rondte en het hele resterende veld staat erachter vast. Alleen Muller, Huff, Menu, Tarquini, Monteiro en O’Young rijden nog zonder problemen.

121118_wtcc_start_r1

Coronel is er als eerste van de rest weer nog doorheen gekomen en leidt als zevende het veld met de achtervolgers, maar hij heeft al een achtertstand van 31,5 seconden. Daarachter rijden Engstler, Barth, MacDowall, D’Aste, Boardman, Dudukalo, Nash, Couto, Chilton en Monje. Voor D’Aste is er een waarschuwingsvlag, zijn auto ziet er zwaar gehavend uit. De Italiaan komt de pits in, evenals Michelisz en Oriola. Daarmee zijn de drie kanshebbers op de Yokohama Independents-titel uit de race. Wonderwel is de chaos tijdig opgeruimd voordat het veld voor de tweede keer door Lisboa komt, zodat de safety-car in de pits kan blijven.

In de tweede ronde haalt Monteiro Tarquini in en is daarmee vierde. In de vierde ronde remt Huff voor Lisboa Muller uit en neemt daarmee de leiding over, maar verliest kort daarop de controle over zijn auto en raakt met de linker kant hard de vangrail. Later in de ronde valt Huff terug en rijdt met behoorlijke schade de pits in. Daarmee is Muller weer eerste, voor Menu, Monteiro, O’Young en Coronel.

121118_wtcc_r1_muller
Yvan Muller won zonder problemen race 1

In de achtste ronde is het duel tussen Menu en Muller volledig open: Menu probeert het eerst in Lisboa en dan bovenaan Moorish Hill, waar de auto van Muller zelfs flink dwars gaat na een tik van Menu, een prachtige tweestrijd. Muller wint voor Menu, Monteiro, Tarquini, O’Young, Coronel, Engstler, Barth, MacDowall en Boardman. Daarmee is ook de WK-strijd nog volledig open: Huff leidt met 395 punten voor Muller met 378 en Menu met 376.

121118_wtcc_huff_r1_schade
Veel werk voor de monteurs van Rob Huff

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 9 r. in 23:08,977
2. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, op 0,915
3. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic, op 1,297
4. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon WTCC, op 1,967
5. Darryl O’Young (HKg), Chevrolet Cruze 1.6T, op 11,519
6. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 55,136
7. Franz Engstler (Dui), BMW 320 TC, op 1:04,037
8. Fredy Barth (Zwi), SEAT Leon WTCC, op 1:09,730

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet