NASCAR

NASCAR: Sprint Cup-wedstrijd in Phoenix ontaardt in totale chaos

De voorlaatste NASCAR Sprint Cup-wedstrijd is in een totale chaos ontaardt. Zeker is dat de Chevrolet van Kevin Harvick de wedstrijd won. Een incident tussen Jeff Gordon en Clint Bowyer liep volledig uit de hand evenals het slot van de race.

Tekst Willem J. Staat
Foto NASCAR

2012_gordon_bowyer_incident
Jeff Gordon drukt Clint Bowyer van de baan. De inleiding tot veel narigheid in
de pitlane.


Sprint Cup wedstrijd in Phoenix ontaardt in totale chaos
Een incident tussen Jeff Gordon en Clint Bowyer heeft in Phoenix tot een totale chaos geleid. Na een incident tussen beiden in de 305e ronde verloor Gordon terrein en wachtte Bowyer doelbewust op en reed hem vervolgens de muur in. JGR-coureur Joey Logano werd in het incident meegesleept en was het onschuldige slachtoffer. Penske-coureur Brad Keselowski kwam met zijn Dodge ongeschonden door de chaos heen.

Uit de hand gelopen
In de pitlane liep het echter volledig uit de hand. De MWR(Michael Waltrip Racing)-crew raakte in de pitlane slaags met Jeff Gordon en de teamleden van Hendrick Motorsports. Vervolgens sprintte Bowyer uit zijn rokende Toyota en wilde met Gordon eveneens de confrontatie aangaan. Gordon moest door de security en politie ontzet worden. Gordon’s crewchief Alan Gustafson: “Clint heeft afgelopen seizoen al de nodige kunstjes geflikt en de maat is nu gewoon vol. Als je een stier uitdaagt word je op de horens genomen.”
De wedstrijd moest met Code Rood onderbroken worden. Bij de herstart ging het wederom fout, en men hoorde Penske-coureur Brad Keselowski over de boordradio schreeuwen: “Willen ze elkaar hier allemaal doden. Zijn ze gek geworden!” Keselowski is overigens dicht bij zijn eerste NASCAR-titel want Jimmie Johnson’s kansen op een zesde titel werden door een klapband in de 234e ronde behoorlijk gereduceerd. Hij werd als 32e geklasseerd.

En zelfs na de herstart ging het fout toen Danica Patrick door Ward Burton getoucheerd werd. Er werd niet geneutraliseerd en een zich langzaam voortslepende Danica zorgde voor-en over de finish voor de nodige chaos.

Kevin Harvick won voor de JGR-Toyota’s van Denny Hamlin en Kyle Busch.

(Later meer)Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet