WTCC

WTCC: Historische zege voor Chevrolet-rijder Alain Menu op Brands Hatch

Alhoewel er tijdens de periode tussen de beide race nog enigszins gedacht kon worden aan andere banden voor de tweede race, maakte de hevig neerdalende regen net voor de start duidelijk dat het weer voor regenbanden was en bleef. Na de opwarmronde was het Andy Priaulx die zijn pole position het best benutte en als eerste vertrok.

Tekst: Jakob Dekker

 Alain Menu Brands

Historische overwinning voor Chevrolet op Brands Hatch. Foto: Chevrolet.

Direct daarachter sloten de Chevrolet van Alain Menu, de SEAT van Tarquini en de Chevy van Huff aan. Voor de Brit was de race ook kort daarna over. Hij schoof vol onderstuur links van de baan af, waarna zijn race voorbij was. Hierdoor schoven Rydell en Thompson een plek op, terwijl de sterk gestarte Dirk Muller in zijn BMW op dat moment al zesde lag voor Yvan Muller in de SEAT.

Tom Coronel kwam goed weg en nestelde zich op een elfde plaats. De regen hield aan en om de gehavende auto van Huff veilig weg te halen werd besloten tot een meerdere ronden durende safetycarprocedure. Voor de rijders een moeilijke periode, want op de spekgladde baan is het constant opletten dat je de grip niet verliest of op een remmende of zig-zaggende voorligger botst.

Vervolgens is de focus gericht op de herstart, waarbij Andy Priaulx zijn eerste positie verliest door aquaplanend van de natte baan te glijden, waardoor Menu doorschuift naar de leiding en zich gevolgd weet door een armada aan SEAT’s onder aanvoering van Tarquini en Rydell die elkaar in de navolgende ronden betwisten met die tweede plaats als inzet. Thomson rijdt vierde en gaat daarbij Dirk Muller en Yvan Muller voor. Opvallend snel is Gianni Morbidelli die met zijn Alfa op een achtste plek ligt.
Menu slaat een gaatje terwijl Rydell (ondanks niet werkende ruitenwissers) met succes de tweede plaats overneemt van zijn Italiaanse teamgenoot. Andy Priaulx rijdt nog steeds wel mee maar ligt op een tegenvallende tiende plaats achter Alex Zanardi. Menu heeft de vrije ruimte en bouwt aan een kleine voorsprong en een belangrijke zege voor het Chevrolet Team.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet