Diversen

Div: Rechter geeft definitief groen licht voor Bilster Berg Drive Resort

121107_bilster_berg_air_2_480
Prachtig glooiend nieuw circuit, de voormalige bunkers doen dienst als pitboxen en garages

Het gerechtshof in Minden heeft vorige week de wijzigingen op de exploitatievergunning voor het nieuwe test- en presentatiecircuit Bilster Berg Drive Resort in Bad Driburg bij de Duitse stad Paderborn volledig goedgekeurd en de vier door buren ingediende klachten afgewezen. Er zijn geen beroepsmogelijkheden meer, dus dat betekent dat de activiteiten op het circuit nu eindelijk officieel van start kunnen gaan. De exploitatiemaatschappij Bilster Berg Drive Resort GmbH & Co. KG start nu de voorbereidingen en testprocedures, zodat het circuit komend voorjaar door klanten in gebruik genomen kan worden.

Tekst: René de Boer
Foto's: Thomas Urner/Bilster Berg

Bij het Bilster Berg Drive Resort, waarover AUTOSPORT.NL al eerder berichtte, gaat het om een nieuw aangelegd 4,2 kilometer lang test- en presentatiecircuit op en 84 hectare groot terrein, dat tot 1991 diende als NAVO-munitiedepot van de Britse Rhine Army. Het is de bedoeling om het circuit te gebruiken voor rijvaardigheidstrainingen, cursussen, tests en presentaties, ondermeer door de automobiel- en toeleveringsindustrie en autoclubs. Het houden van grootschalige evenementen is uitdrukkelijk niet de bedoeling, daarvoor ontbreekt ook de benodigde infrastructuur zoals tribunes en parkeerplaatsen voor bezoekers. Races op clubniveau behoren wel tot de mogelijkheden.

Naast het 4,2 kilometer lange circuit, dat kan worden opgedeeld in twee segmenten, omvat het complex ondermeer ook een SUV-parcours en een voorziening die in het Duits zo mooi ‘Fahrdynamikfläche’ wordt genoemd: een oppervlakte waarop verschillende rijsituaties zoals glad of nat wegdek of wisselende grip kunnen worden nagebootst. Een aantal van de bunkers die destijds dienden als opslag voor munitie is blijven staan en doet na ingrijpende verbouwing dienst als pitboxen en stallingsgarages. Ook een fraai clubhuis met diverse multifunctionele ruimtes ontbreekt niet, terwijl een nabijgelegen riant viersterrenhotel in een prachtig park deel uitmaakt van de ondernemingsgroep van initiatiefnemer Marcus Graaf van Oeynhausen-Sierstorpff.

121107_bilster_berg_air
Gedeelte van de baan met ondermeer het clubhuis

Met het project is een totale investering van 34 miljoen Euro gemoeid, die geheel is opgebracht door particuliere investeerders. Naast een aandeel in de te verwachten winst hebben de investeerders tevens exclusieve gebruikersrechten van het circuit en de overige faciliteiten van het complex. Naar we begrepen zijn voor volgend jaar vrijwel alle weekeinden op het circuit al besproken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet