NASCAR

NASCAR: Superduel tussen titelkandidaten Jimmie Johnson en Brad Keselowski in Texas

De “Chase” naar de NASCAR Sprint Cup blijft spannend. Gaat Jimmie Johnson voor een zesde titel of Brad Keselowski voor een eerste bij de finale in Homestead over twee weken? In Texas kwam het tot een eerste directe confrontatie met Jimmie Johnson als overwinnaar.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

155482069
60e NASCAR Sprint Cup zege voor Jimmie Johnson in Texas. Nog twee weken en
dan valt de definitieve beslissing.

Superduel tussen titelkandidaten Johnson en Keselowski
Voor de tweede achtereenvolgende week won Jimmie Johnson vanaf pole. De Hendrick Motorsports-coureur versloeg Brad Keselowski met 0.808 secs. voorsprong. Overigens moest de wedstrijd door een crash van Mark Martin met twee ronden verlengd worden. Johnson won voor de tweede maal op Texas en behaalde zijn vijfde seizoenszege. Overigens was het tevens zijn 60e NASCAR Sprint Cup overwinning.

Het beslissende moment kwam eigenlijk tijdens de zesde neutralisatie in de 274e ronde. Omdat Danica Patrick de Penske pitbox enigszins blokkeerde moest Johnson’s Dodge in de pitlane door zijn crew worden teruggeduwd. Dit leverde een verlies van maar liefst zes plaatsen op. Keselowski had er dertig ronden voor nodig om weer aansluiting bij de koplopers te vinden. In de 307e ronde vond hij aansluiting bij de Ford van Matt Kenseth die vierde lag.

Een neutralisatie voor een crash van Marcos Ambrose drie ronden later leverde Keselowski aanvankelijk voordeel op. Hij liet slechts twee banden vervangen en versloeg Kyle Busch in de pitlane. Johnson volgde als derde. Tot aan de 321e ronde behield de Penske Dodge-coureur de leiding in handen. Een crash tussen Kasey Kahne, Jeff Gordon en Greg Biffle intervenieerde zijn run.

Na de herstart in de 327e ronde reden Johnson en Keselowski naast elkaar over de Texas Motor Speedway. Een crash van Mark Martin onderbrak hun duel twee ronden later voor de allerlaatste maal.

Johnson had een betere herstart en versloeg Keselowski met een miniem verschil. Anderzijds had de Hendrick Motorsports-coureur bij zijn laatste stop vier nieuwe banden laten monteren.

Brad Keselowski: “Ik was er mij van bewust dat ik niet elke keer een goede herstart zou hebben. De laatste herstart van Jimmie was gewoon beter. Ik had hem natuurlijk kunnen laten crashen maar dit leek mij niet zo’n best idee. Ik heb hard tegen hem geracet en als we dit blijven volhouden kunnen we niet verslagen worden.”

155481724
Gaat men bij Penske na de Indycartitel nu ook de NASCAR titel verliezen? Het ziet
er wel naar uit. Danica verkanlde Keselowski's laatste stop.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet