WTCC

WTCC: Start-finishzege voor Alain Menu, Tom Coronel vierde na zeer sterke inhaalrace

121104_wtcc_shanghai_r1_menu
22e WTCC-carrièrezege voor Alain Menu

Vanaf pole-position reed de Zwitserse routinier Alain Menu een absoluut probleemloze race, leidde van start tot finish en stelde zo zijn vijfde overwinning van het seizoen veilig. Menu’s Chevrolet-teamgenoot Rob Huff eindigde als tweede en scoorde daarmee goed in de strijd om de wereldtitel, omdat concurrent Yvan Muller na een aanrijding in de eerste ronde uitviel en puntloos bleef. Achter Wiechers BMW-rijder Stefano D’Aste, die wederom een podiumplaats behaalde en de Yokoama Independents’ Trophy won , werd Tom Coronel met de ROAL-BMW heel keurig vierde na een prachtige inhaalrace vanaf de tiende startplaats.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4

De rollende start, na een ronde achter een Chevrolet Captiva, een heuse SUV (!) als ‘leading car’, lukt gelijk bij de eerste keer en Menu pakt ondanks een aanval van Muller de leiding, terwijl Muller bij het uitkomen van de eerste bocht een tik van Michelisz krijgt, wijd gaat en ver terugvalt. Menu leidt voor Huff, D’Aste, Oriola en Coronel, daarachter Tarquini, Barth, Boardman, Michelisz. Nog in de eerste ronde passeert Tarquini met een fraaie manoeuvre zowel Oriola als Coronel. Muller rolt met een kapot rechter achterwiel terug naar de pits en ook Turkington is teruggevallen naar het eind van het veld, nadat Monjé op diens auto bijna gelanceerd is.

Vooraan het veld rijden Menu en Huff zonder problemen, DAste heeft na drie ronden al een achterstand van ruim vijf seconden. Hij wordt gevolgd door Tarquini, Coronel, Boardman, Oriola, de verrassend sterk rijdende Barth, Monteiro en Bennani. Turkington is weer op de weg naar voren en haalt met een optimistische actie Nash in. Voor het Britse Bamboo-team is het een race om snel te vergeten: zowel Darryl O’Young als Alex MacDowall staan met hun Chevrolets al na twee ronden in de pits.

In het middenveld, de groep met Barth, Oriola, Monteiro, Bennani en Cerqui, wordt er mooi gestreden. Coronel heeft in de vierde ronde Tarquini ingehaald en is daarmee vierde. In de zesde ronde komen Oriola en Bennani met elkaar in botsing, waarop de BMW van de Marokkaan in de rondte gaat. Bennani valt daarop terug tot de 17e plaats. Even later meldt de wedstrijdleiding een drive-through-penalty voor Norbert Michelisz vanwege de actie tegen Yvan Muller in de openingsronde. Dat betekent voor de Hongaar een flinke tegenslag in de strijd om de Yokohama Independents’ Trophy, maar ook zijn naaste concurrent Oriola is ver teruggevallen en rijdt even later de pits in. Degene die daarvan het meest profiteert is Franz Engstler, die op de twaalfde plaats rijdt en als tweede privatier achter D’Aste weer flink kan scoren.

In de zevende ronde krijgt Barth een tik van Monteiro, waarop de Zwitser eenmaal door de nooduitgang moet. Monteiro gaat ervoorbij en Barth krijgt ook Cerqui en Turkington in zijn nek. James Nash rijdt met de AON-Focus ook de pits in met schade. Turkington, met los hangende achterbumper, passeert in de negende ronde Cerqui en is daarmee negende. Twee bochten later is de Brit ook Barth voorbij. Vooraan gebeurt er in de slotfase niet al teveel meer en zo wint Menu voor Huff, D’Aste, Coronel, Tarquini, Boardman, Monteiro, Turkington, Cerqui en Barth.

Uitslag:
1. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, 13 r. in 25:12,369 (gem. 141,98 km/u)
2. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 1,500
3. Stefano D’Aste (Ita), BMW 320 TC, op 11,192
4. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 13,327
5. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon WTCC, op 15,653
6. Tom Boardman (GBr), SEAT Leon WTCC, op 26,382
7. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 30,032
8. Colin Turkington (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 30,125

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet