Formula Ford

Formule Ford: Antti Buri wint, Bart van Os derde op Formule Ford Festival

antti_buri_winnaar_fffestival_brands_hatch_2012

Antti Buri (zie foto) heeft afgelopen weekend het vermaarde Formula Ford Festival van Brands Hatch gewonnen. Achter runner-up Eric Lichtenstein uit Argentinië, pakte Bart van Os een knappe derde plek. Van Os is pas bezig aan zijn eerste formulewagen-seizoen, nadat hij vorig seizoen in Nederland de titel in de Formido Swift Cup had veroverd. Michel Florie werd vierde, terwijl Max van Splunteren de nummer vijf was. In de Zetec-klasse eindigde Paul Sieljes fraai als tweede achter de winnende Fransman Xavier Michel.

Tekst: Marc Kok
Foto: BRSCC

Het vermaarde Festival werd afgelopen weekeinde voor de 40ste keer gehouden. Huidige Formule 1-sterren als Jenson Button en Mark Webber reden er ooit als talent rond. En ook Danica Patrick reisde in een vroeg stadium van haar raceloopbaan af naar Brands Hatch, om daar met haar Formule Ford een gooi te doen naar de Festival-titel.

Tijdens het festival worden er op het 1,199 mijl korte Indy-circuit van Brands Hatch in totaal 19 races afgewerkt. Via kwalificaties, kwartfinales en halve finales wordt er uiteindelijk toegewerkt naar de grote eindstrijd, waaraan de beste rijders deelnamen. Zoals bekend wil het in Engeland nog eens regenen. Maar na een zaterdag met wisselvallig weer, was de zondag voor het grootste deel droog. In totaal kwalificeerden 13 Duratec-racers zich voor de grande finale. Antti Buri en Eric Lichtenstein, die elkaar dit jaar al flink bekampten tijdens het Britse Formula Ford-kampioenschap, waren uiteindelijk de rapste twee rijders. Lichtenstein profiteerde in de 5de van de in totaal 20 ronden tellende eindstrijd van een foutje van de Fin. Maar de nieuwbakken Brits FF-kampioen Buri knokte zich terug. Hij pakte opnieuw de kop en ging na ruim 16 minuten autosport met een marge van ruim vier seconden als winnaar over de meet.

Voor het laatste treetje op het podium waren drie Nederlanders in de running. Uiteindelijk wist Bart van Os (3de) eerder de meet te passeren dan Michel Florie (4de) en Max van Splunteren (5de). Laatstgenoemde is net als Van Os een FF-rookie, dus deze resultaten mogen als fraai de boeken in. Van Os moest dit seizoen na een spannend gevecht de nationale FF-titel aan Florie laten, maar op Brands Hatch bleef hij de zeer ervaren Amsterdammer voor. Bart van Os: "Een derde plek op het Formula Ford Festival! Wat een race. Dit is een super resultaat voor de eerste keer. Ik ben happy. Geva Racing super bedankt voor dit seizoen!’’, aldus Van Os. Door het erg constante rijden van de Hollanders, won het Nederlandse trio Van Os, Florie en Van Splunteren gezamenlijk de World Cup.

Bij de iets minder snelle Zetecs was er ook Hollands succes. Paul Sieljes kende een uitstekend weekend en pakte een mooie tweede plaats.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet