Supercar Challenge

Supercar Challenge: Ontknoping kampioenschap komend weekend tijdens Dunlop Finaleraces op Assen

121023_voorbeschouwing2

Dit weekend valt in de Supercar Challenge powered by Dunlop de beslissing: Wie gaan zich kronen tot kampioenen? In alle divisies is de strijd namelijk om het kampioenschap nog niet beslist, dus iedereen kan zich klaar gaan maken voor een spannende titelstrijd! Dit gaat gebeuren tijdens de Dunlop Finaleraces op TT Circuit Assen, met naast de Supercar Challenge ook de Superkarts en de Special Open Trophy op het programma.

Tekst en foto's: Supercar Challenge

In de Super GT-divisie van de Supercar Challenge powered by Dunlop zijn er nog drie kanshebbers voor de titel. Koploper in het kampioenschap is momenteel Diederick Sijthoff met 239 punten. Sijthoff is de regerend kampioen van 2011 en is ook dit jaar de favoriet voor het kampioenschap. Teamgenoot Alex van ’t Hoff is nog een bedreiging, maar de laatste races reden Van ’t Hoff en Sijthoff samen en als dat ook in Assen het geval is dan heeft Sijthoff voor zijn teamgenoot niks te vrezen. Daarnaast maken Robert de Graaff en Philippe Ribbens met de ETEC Viper SRT10 GT2 ook nog kans op de titel. Hun achterstand op koploper Sijthoff bedraagt echter 37 punten, en met 44 te verdelen punten moeten zij hopen op een uitvalbeurt van Corvette-coureur Sijthoff.

Naast de strijd om het kampioenschap zal ook de strijd om de dagoverwinning komend weekend hevig zijn. Zo zijn er in de Super GT-divisie veel kanshebbers op die dagoverwinning. Reguliere kanshebbers in deze divisie zijn onder andere de gebroeders Versluis en het duo Longin/Lamot met hun Ferrari’s, Berry van Elk en Roger Grouwels in hun Moslers, het duo Köhler/Kuijer in de RaceArt Corvette C5.R GT1 en Jan Storm in de BMW Z4 GT3. Daarnaast zijn er ook enkele gastrijders, zoals het duo Nathan/Van Lagen in een Corvette Z06R GT3, vader en zoon Geddie in een McLaren MP4-12C GT3 en Jeroen de Boer met een BMW Z4 GT3 present. Veel kanshebbers op de overwinning dus!

121023_voorbeschouwing3

In de GT-divisie gaat de strijd nog tussen twee equipes. Koploper in het kampioenschap is hier momenteel Barry Maessen in de Viper SRT10 GT3, maar Maessen voelt de hete adem in zijn nek van Henk Thuis en Pim van Riet in de BMW M3 Silhouette. De voorsprong van Maessen bedraagt momenteel 15 punten, maar Thuis en Van Riet zijn de laatste weekenden met vier podiumklasseringen in vijf races sterk onderweg. Maessen moet dus goed scoren wil hij de titel veiligstellen.

Verdere inschrijvingen in de GT-divisie zijn er van het duo Vanbellingen/Redant in de BMW Silhouette, Jan van der Kooi in de Lotus Exige GT3 en Simon Atkinson in een Lamborghini Gallardo GT3. Tot slot is ook Jack Rozendaal terug in de divisie.

121023_voorbeschouwing4

In de GTB-divisie is Kees Kreijne momenteel de koploper in het kampioenschap. De Aston Martin-coureur scoorde dit jaar al enkele fraaie overwinningen en eindigde het vorige raceweekend op Spa Francorchamps ook nog tweemaal op het podium. De voorsprong van Kreijne op zijn achtervolgers is echter zeer klein te noemen. Op de tweede plaats in het kampioenschap staan namelijk Charlie Frijns en René Wijnen, en zij hebben slechts dertien punten achterstand. Ook Erol Ertan is nog in de race voor de titel. Want de Porsche-coureur heeft momenteel een achterstand van maar 23 punten. Bij een uitvalbeurt van Kreijne zijn de rollen dan ook meteen omgedraaid. Tot slot hebben ook Jacky van der Ende en Nelson van der Pol nog een kleine kans op de titel, maar hun achterstand op koploper Kreijne bedraagt al 38 punten.

Naast de titelkandidaten zijn er ook in deze divisie nog meer kanshebbers op een overwinning in de race. Zo komt uit België Werner van Herck met een bijzondere Mazda 3 rotor, zijn Dirk Schulz en Wilfred Herder weer present en is ook Daan Meijer van de partij. Meijer deelt dit weekend zijn Porsche met Mark van der Aa.

121023_voorbeschouwing5

Ook in de Supersport-divisie is de strijd om het kampioenschap nog niet gestreden. Hier hebben de gebroeders Monster op dit moment de leiding in handen, maar zij zitten met het dilemma dat zij nog een schrapresultaat moeten in gaan zetten in Assen. In de Supercar Challenge is iedereen namelijk verplicht om twee keer per jaar het resultaat van een race te schrappen, maar omdat hun Seat zo betrouwbaar is hebben zij pas eenmaal een schrapresultaat ingezet. Theoretisch is de voorsprong van de gebroeders Monster dus te verwaarlozen, en hebben ook het duo Bogaerts/Van Soelen en ook Peter Hoevenaars nog volop kans op het kampioenschap!

De Supersport-divisie is traditioneel de grootste divisie van de Supercar Challenge en dat is ook tijdens de Dunlop Finaleraces het geval .Meer dan twintig inschrijvingen kent de divisie voor de Finaleraces en dus ook veel kanshebbers op de overwinning.

121023_voorbeschouwing6

In de Sport I-divisie staan John van der Voort en Priscilla Speelman op pole position voor het kampioenschap. Zij scoorden in het voorlaatste raceweekend op Spa Francorchamps twee snaarstrakke overwinningen en voeren daardoor, mede door een uitvalbeurt van hun grootste concurrent, solide het kampioenschap aan. De enige bedreiging voor hun is nog Eric van den Munckhof met de Focus Sport Silhouette, en hem kennende gaat hij op Assen alle zeilen bijzetten om John van der Voort en Priscilla Speelman toch van het podium af te houden!

Ook de Sport I-divisie kent aardig wat inschrijvingen voor komend weekend. Zo zijn veel vaste deelnemers zoals Marcel van Berlo, Michael Verhagen en Kevin van Eldik weer van de partij en is er ook een nieuwe aanmelding van het duo Lambeck/Wieger in een Ford Mustang.

121023_voorbeschouwing7

In de Sport II-divise gaat de strijd om het kampioenschap nog tussen twee teamgenoten, namelijk Rob Nieman en het duo Bédorf/Kars. Nieman stond dit jaar bijna alle races op het podium en is ook de grootste kanshebber op de titel, maar Frank Bédorf en Machiel Kars lieten op Spa Francorchamps zien dat pech in een klein hoekje zit. Zij scoorden tijdens de race op zondag namelijk bijna geen punten door technische problemen. Betrouwbaarheid en de zenuwen onder controle houden zal voor Nieman dus erg belangrijk worden.

Kapers op de kust voor een dagoverwinning zijn hier Nico Been in een Renault Clio, Kim Troeijen in een Focus Sport en het duo Rutgers/Adams in een Lotus Exige. Pascal Ehlert, die eerder dit jaar tijdens de Zolder Superprix ook al eens deelnam met zijn Renault Clio, doet komend weekend ook weer mee.2012posterfinaleracesv2

Naast de Supercar Challenge bestaat het programma verder uit de Internationale Superkart Series en de Belgische Special Open Trophy. De Superkarts spreken elke keer weer tot de verbeelding. De bestuurders van deze karts racen namelijk met snelheden tot wel 250 km/u over het circuit. In de Special Open Trophy verschijnen snelle wagens zoals de Radical en de KTM X-Bow aan de start.

Tickets voor het evenement zijn verkrijgbaar voor slechts 20,- euro. Met dit ticket heeft u op zaterdag en zondag toegang tot de paddock en de tribunes. Tickets voor enkel de zaterdag zijn bovendien slechts 10,- euro. Tijdens de Dunlop Finaleraces vindt er weer een GRIDWALK plaats. Wees op tijd en bezichtig als bezoeker alle raceauto's op de startgrid van dichtbij. Tickets voor de Dunlop Finaleraces zijn te bestellen via www.finaleraces.nl en verkrijgbaar bij alle 400 Primera winkels in Nederland.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet