DTM

DTM: Kristensen pakt de pole met minimale voorsprong

Slechts negen duizendste van een seconde hielden Jamie Green in Oschersleben van zijn vierde pole op rij af. Met deze minimale voorsprong eiste Tom Kristensen namelijk in de pole voor zich op, op het circuit waar hij vorig jaar ook al vanaf pole position mocht starten.

Tekst: Daan Jeuken

Dat het verschil tussen de koplopers slechts 0,009 seconden bedroeg, is tekenend voor de competitiviteit van de DTM. In de eerste kwalificatiesessie eindigden de eerste veertien coureurs – de overlevers – op een haar na binnen een seconde (nummer veertien Alesi gaf 1,033 toe), terwijl in de tweede sessie de acht overlevers binnen een marge van slechts 0,568 seconde opereerden.

Onze landgenoot Olivier Tielemans kwam er in de kwalificatie op Oschersleben niet aan te pas. De 21-jarige Audi-coureur spinde een keer en eindigde uiteindelijk als twintigste en laatste. Samen met Tielemans betekende ook voor Vanina Ickx, Susie Stoddart, Mathias Lauda, Stefan Mücke en Daniel la Rosa de eerste sessie het eindstation.

Grote verliezer in de tweede sessie was 2004-kampioen Mattias Ekström. De Zweed kwam een kleine tiende te kort om tot de laatste sessie door te dringen. Behalve Ekström strandden ook Christian Abt, Alexandros Margaritis, Timo Scheider, Pierre Kaffer en Jean Alesi in de tweede sessie.

In de laatste sessie wist Kristensen uiteindelijk de hoge verwachtingen waar te maken. Na zijn twee tweede plaatsen dit seizoen, mag Kristensen morgen vanaf pole proberen naar het hoogste podiumplaatsje te klimmen. Hiervoor versloeg de Deen de polekoning van dit jaar Jamie Green. Kristensens directe concurrent Bernd Schneider start morgen slechts vanaf de zevende plek. Schneider ziet morgen behalve Kristensen en Green ook nog Spengler, Häkkinen en Frentzen voor zich starten. Martin Tomczyk start morgen als zevende, voor Frank Stippler.

Uitslag kwalificatie DTM
Oschersleben, zaterdag 20 mei 2006

1. Tom Kristensen 1:19.264
2. Jamie Green, op 0.009
3. Bruno Spengler, op 0.249
4. Mika Häkkinen, op 0.297
5. Heinz-Harald Frentzen, op 0.556
6. Bernd Schneider, op 0.612
7. Martin Tomczyk, op 0.709
8. Frank Stippler, op 1.216
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet