Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Robin Frijns kampioen

Robin Frijns is de nieuwe kampioen in de Formula Renault 3.5. De Limburger passeerde als zevende de finish, na een spannende en enerverende wedstrijd. De strijd om de titel kwam tot een hoogtepunt nadat de beide kemphanen elkaar raakten en Jules Bianchi de strijd moest staken. De actie van Frijns is under investigation bij de wedstrijdleiding. Maar door het uitvallen van Bianchi is Frijns niet meer te passeren, wat de stewards ook beslissen. Ver na afloop van het evenement kreeg Frijns van de wedstrijdleiding een straf van 25 seconden en zakte daardoor naar een 14de plaats. Een straf die de feeststemming in het Nederlandse kamp niet zal beinvloeden.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Justin van Densen

frijnsp1

Jules Bianchi liet gisteren een behoorlijke steek vallen door na een ondoordachte inhaalmanouvre op Magnussen te spinnen en en daardoor met een 4 punten achterstand de grote finale van vanmiddag moest aanvangen. De punten die hem nu achteraf noodlottig worden. Ook tijdens de kwalificatie van vanochtend reed Frijns sneller dan zijn titelrivaal en pakte een vierde startplaats ten opzichte van een zevende voor Bianchi. De Limburger had dus de opdracht voor de Fransman te eindigen maar dat het zo spannend werd kon niemand vermoeden.

Ondanks een dreigende donker wolkendek en na een natte kwalificatie is de baan droog bij de start. Arthur Pic heeft een matige start en Robin Frijns profiteert aan de binnenkant voor de eerste bocht en pakt de derde plaats over. Ook Jules Bianchi pakt een plaats en gaat naar vijf. Een wederom sterk acterende Antonio Felix Da Costa op kop voor Mikhail Aleshin. Fransman Arthur Pic dringt aan bij Frijns. Da Costa pakt een voorsprong. Daarachter ontstaat er een treintje van 5 auto’s. Aleshin komt onder druk van Frijns die weer bedreigd wordt door Pic en Bianchi. Ook Vainio sluit zich hierbij aan. Korjus ramt Abt van de baan die met een kapotte ophanging moet opgeven. Frijns en Bianchi gaan gelijk de pits in voor hun verplichte pitstop. Vlak achter elkaar komen ze weer de pits uit. De strijd voor de titel is in volle gang.

abt
Abt moest opgeven na een flinke tik van Korjus

Na alle pitstops leidt Da Costa met een flinke voorsprong op Aleshin en Vaino, gevolgd door Frijns, Bianchi en Magnussen. Sam Bird, die vanuit de achterhoede was gestart, heeft na een vroege pitstop veel plaatsen goed gemaakt en ligt al op een achtste plaats en is in gevecht met Rossi voor plaats zeven. Frijns komt op stoom en rijdt snelle tijden en pakt weer wat voorsprong op Bianchi.
Jules Bianchi pakt plotseling vanuit het niets, de plaats over van Frijns, die dat niet had verwacht. Ook Magnussen bemoeit zich met het tweetal. Frijns schiet in een gat wat Bianchi open laat. Zij aan zij strijden de twee kemphanen om de titel. De beide wagens raken elkaar licht. Bianchi wordt naar buiten gedrukt en komt in de grindbak en valt uit. Frijns rijdt echter door en verliest twee plaatsen. De actie van Robin Frijns is “under investigation” bij de stewards. De twee teamgenoten Aleshin en Vainio maken het elkaar zuur voor de tweede plaats en raken elkaar bijna.
In de laatste ronde begint het nog te regenen. Da Coste wint voor Aleshin en Vainio. Magnussen wordt vierde voor Alexander Rossi. Robin Frijns verliest nog een plaats aan Pic en wordt zevende. Ondanks een eventuele straf van de wedstrijdleiding is Robin Frijns kampioen en in punten niet meer te achterhalen door de uitgevallen Bianchi.

De autosportster van Robin Frijns is snel rijzende. In 2009 reed was hij de beste rookie van de Formule BMW. Een jaar later won hij deze opstapklasse in de singleseater racerij. In 2011 won hij mede dankzij vijf overwinningen de titel in de Eurocup Formule Renault 2.0. Een seizoen verder reed hij voor het derde opeenvolgende jaar naar een formulewagenkampioenschap. Een fantastische prestatie voor het grootste Nederlandse talent na Jos Verstappen, die als nieuwkomer in deze competatieve klasse zich niet gek liet maken door zijn meer ervaren collega’s Bianchi en Bird.
De prestaties van Frijns zijn de Formule 1-bazen inmiddels ook niet ontgaan. Onder meer Sauber en Williams toonden reeds hun interesse. Frijns mag nu op 6 november de Sauber de sporen geven tijdens een Young Driver Test. De kans is aanwezig dat hij ook in Abu Dhabi als kampioensprijs voor Red Bull mag testen.

frijns_kampioen
Foto:PR


Uitslag race 2:
1. Antonio Felix DA COSTA POR POR ARDEN CATERHAM R 29 ronden in 46:06.997
2. Mikhail ALESHIN RUS RUS TEAM RFR +27.856
3. Aaro VAINIO FIN RUS TEAM RFR R +28.689
4. Kevin MAGNUSSEN DEN DEN CARLIN R +29.398
5. Alexander ROSSI USA GBR ARDEN CATERHAM +29.919
6. Arthur PIC FRA FRA DAMS +32.398
7. Sam BIRD GBR CZE ISR +34.088
8. André NEGRÃO BRA ITA INTERNATIONAL DRACO RACING +36.224
9. Will STEVENS GBR GBR CARLIN R +40.049
10. Walter GRUBMÜLLER AUT GBR P1 MOTORSPORT +42.532
14. Robin FRIJNS NED NED FORTEC MOTORSPORTS R +58.293

Eindstand:
1. Robin FRIJNS NED R 189
2. Jules BIANCHI FRA 185
3. Sam BIRD GBR 179
4. Antonio Felix DA COSTA POR R 166
5. Nick YELLOLY GBR 122
6. Marco SØRENSEN DEN R 122
7. Kevin MAGNUSSEN DEN R 106
8. Arthur PIC FRA 102
9. Nico MÜLLER SUI R 78
10. Kevin KORJUS EST 69
11. Alexander ROSSI USA 63
12. Will STEVENS GBR R 59
13. Mikhail ALESHIN RUS 46
14. Walter GRUBMÜLLER AUT 42
15. André NEGRÃO BRA 36
16. Carlos HUERTAS COL R 35
17. Daniil MOVE RUS 29
18. Aaro VAINIO FIN R 27
19. Nigel MELKER NED 15
20. Nicolay MARTSENKO RUS R
21. Jake ROSENZWEIG USA 8
22. Richie STANAWAY NZL R 8
23. Lucas FORESTI BRA R 8
24. Vittorio GHIRELLI ITA R 5
25. Giovanni VENTURINI ITA R 3
26. Zoel AMBERG SUI R 1
27. Daniel ZAMPIERI ITA 1Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet