WTCC

WTCC: 'Verkeerde' BMW wint tweede race Suzuka

121021_wtcc_suzuka_r2_daste
Stefano D'Aste won met de Wiechers-BMW de tweede race op Suzuka

Suzuka was al eerder het decor van BMW-overwinningen in het WTCC, maar in tegenstelling tot vorig jaar was het ditmaal niet Tom Coronel in de ROAL-320, maar de Italiaan Stefano D’Aste in de auto van het Duitse Wiechers-team die de overwinning op zijn naam schreef. De tweede plaats was voor Pepe Oriola, die op overtuigende wijze aantoonde, uit het juiste racehout gesneden te zijn, want hij hield keurig de hevig aandringende routinier Gabriele Tarquini achter zich. Tom Coronel zag al bij de start zijn kansen op een goede klassering in rook opgaan, doordat hij de motor liet afslaan. Hij werd uiteindelijk 15e.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


Bij de BMW van Coronel slaat bij de start de motor af. D’Aste rijdt aan de leiding, voor Oriola, Tarquini, Bennani en Dudukalo. Daarachter rijden al de Chevrolets van Huff, Menu en Muller. Voor Michelisz is de race over, nadat hij hard van de baan raakt. In de derde ronde gaat Dudukalo dwars, de Chevrolets van Huff, Menu en Muller gaan ervoorbij. Vooraan neemt de druk op leider D’Aste toe, D’Aste en Tarquini zitten er al dicht achter en de drie Chevrolets vinden ook snel aansluiting. Tot aan het midden van de race blijft het echter relatief rustig, het is duidelijk dat het aantal inhaalmogelijkheden op het korte circuit van Suzuka uiterst beperkt is.

Zelfs Coronel komt niet echt ver naar voren: na 14 ronden is hij 15e, maar dan hangt hij vast achter zijn teamgenoot Cerqui. In de 18e ronde lijkt er wat beweging te komen als Tarquini de aanval opent op Oriola, die een beetje dwars gaat, maar vooralsnog wel zijn positie behoudt. Daardoor kan D’Aste zijn voorsprong als leider wat uitbouwen. Bij het ingaan van de 25e ronde halen Huff en Menu Bennani in en nemen zo de vierde en vijfde plaats over. Oriola houdt zich nog steeds heel knap Tarquini van het lijf. D’Aste gaat mt een voorsprong van 2,589 seconden de laatste ronde in en rijdt vervolgens de overwinning naar huis. Een ronde later dan zijn teamgenoten haalt ook Muller Bennani in en wordt zo zesde. Daartussen wordt Oriola tweede, gevolgd door Tarquini, Huff en Menu. Bennani eindigt als zevende, Dudukalo, MacDowall en Monteiro completeren de top tien.

121021_wtcc_r2_coronel

Uitslag:
1. Stefano D’Aste (Ita), BMW 320 TC, 26 ronden in 23:54,717
2. Pepe Oriola (Spa), SEAT Leon WTCC, op 2,562
3. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon WTCC, op 2,845
4. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 3,774
5. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, op 4,220
6. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, op 4,568
7. Mehdi Bennani (Mar), BMW 320TC, op 4,879
8. Alexei Dudukalo (Rus), SEAT Leon WTCC, op 7,147
15. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 19,492

Stand WK na 20 van 24 races:
1. Muller en Huff, beide 345 punten
3. Menu, 307
4. Tarquini, 220
5. Coronel, 170


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet