WTCC

WTCC: Chevrolet domineert in eerste race Suzuka, Coronel zevende

121021_wtcc_suzuka_r1_menu
Alain Menu behaalt op Suzuka zijn vierde seizoenszege

Alain Menu profiteerde maximaal van zijn pole-position en won op het korte circuit van Suzuka de eerste van de beide WTCC-races. Na afloop verklaarde de Zwitser weliswaar dat hij er hard voor had moeten werken, maar opnieuw was het een vrij gemakkelijke voorstelling voor het Chevrolet-fabrieksteam, want achter Menu completeerden teamgenoten Yvan Muller en Rob Huff het volledig blauwe podium. Voor Menu was het de vierde overwinning in het WTCC-seizoen. Alex MacDowall won, eveneens met een Chevrolet, het klassement bij de Independents. Tom Coronel eindigde in de eerste race als zevende.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


Bij de start behield Menu de leiding, terwijl Muller aan de binnenkant van de eerste bocht het gas erop hield en zo de tweede plaats pakte, voor teamgenoot Huff. Tarquini passeerde MacDowall en nam zo de vierde plaats over. Voor de rest was de eerste helft van de race een vrij kalme aangelegenheid. In de 15e ronde gleed Cerqui van de baan. Vooraan het veld was het een vrij saaie bedoening, maar het duel tussen de aanvallend rijdende Norbert Michelisz en de Britse SEAT-rijder Tom Boardman om de 14e plaats zorgde voor de nodige afwisseling. Coronel opende even later de aanval op Mehdi Bennani, die op zijn beurt achter de langzame Dudukalo vast zat. Coronel knipperde al een paar keer met de koplampen en profiteerde in ronde 22 toen Dudukalo en Bennani met elkaar in botsing kwamen. Dudukalo kon nog zijn race voortzetten, maar Bennani ging in de rondte en stuurde aan het einde van de ronde gelijk de pits in. Daarmee was Coronel zevende.

121021_wtcc_r1_suzuka_coronel_kids
Nog steeds enorm populair in Japan: Tom Coronel

Na 26 ronden reed Menu als eerste over de eindstreep, gevolgd door Muller en Huff, waarmee de Fransman een kleine voorsprong op zijn Britse teamgenoot in de WK-stand veroverde. Tarquini was vierde, gevolgd door MacDowall, Dudukalo, Coronel, Oriola, D’Aste en Monteiro. Tiago Monteiro eindigde bij de racepremière van de nieuwe Honda Civic als tiende. Boardman behield uiteindelijk ook nog zijn 13e plaats, Michelisz delfde in het duel het onderspit.

Uitslag:

1. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, 26 ronden in 23:44,880
2. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, op 0,812
3. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 1,419
4. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon WTCC, op 13,828
5. Alex MacDowall (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 14,273
6. Alexei Dudukalo (Rus), SEAT Leon WTCC, op 19,644
7. Tom Coronel (Ned), BMW 320TC, op 19,870
8. Pepe Oriola (Spa), SEAT Leon WTCC, op 20,415

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet